REFERENDUM în ELVEȚIA. Pro sau contra venitului minim garantat, cu sau fără loc de muncă

Elveția votează, în referendum, pentru introducerea unui venit minim garantat pentru toți cetățenii săi, devenind, astfel, prima țară care organizează un astfel de vot.

Propunerea spune ca toți adulții să primească, necondiționat, un venit minim lunar, fie că muncesc, fie că nu. Susținătorii propunerii spun că locurile de muncă sunt tot mai puține, pentru că în secolul 21 multe foste meserii sunt automatizate și nu mai e nevoie de forță de muncă umană.

Dar sondajele de opinie arată că doar unul din patru elvețieni susțin această idee, scrie BBC News.

Nu s-a fixat o valoare a acestui venit, dar s-a sugerat un venit lunar de 2.500 de franci elvețieni, pentru adulți și 625 de franci pentru fiecare copil, din cauza costurilor foarte ridicate ale vieții din Elveția. Nu este clar cum va afecta această măsură pe cei care au salarii mai mari.

Nu există foarte multă susținere din partea politicienilor elvețieni și niciun partid parlamentar nu sprijină ideea, dar propunerea a primit 100.000 de semnături, așa că a fost necesară inițierea unui referendum, potrivit legii.

Criticii acestei măsuri spun că ruperea legăturii între muncă și salariul primit nu va fi benefică pentru societate.

Che Wagner, membru al grupului de campanie „Venit minim în Elveția, a declarat că nu este vorba de a primi „bani pentru nimic”.

„În Elveția peste 50% dintre munca prestată este neplătită. Este muncă de îngrijire sau muncă ladomiciliu, sau prestată în diferite comunități, așa că această muncă va fi mai bine valorizată dacă va exista un venit minim”.

Toate inițiativele care obțin 100.000 de semnături, în decurs de 18 luni, se transformă în vot public.

Luzi Stamm, membru al Parlamentului din partea Partidul Poporului, de dreapta, se opune ideii. „Teoretic, dacă Elveția ar fi o insulă, răspunsul ar fi „da”. Dar cu granițele deschise, este total imposibil, în special pentru Elveția, care are un standard ridicat de viață”, a spus el.

„Dacă oferim fiecărui individ o anumită sumă de bani, miliarde de oameni vor încerca să vină în Elveția”; a explicat el.

O idee similară este luată în considerare în Finaldan, unde guvernul vrea să acorde un venit minim garantat pentru circa 8.000 de oameni din grupurile cu venituri mici. Orașul Utrecht din Olanda va dezvolta, de asemenea, un proiect care va începe în ianuarie 2017.

Venitul minim este una dintre cele cinci probleme pentru care se votează, azi, în Elveția, alegătorii urmând să se pronunțe asupra acordării unor fonduri pentru serviciile publice și simplificării procedurilor pentru solicitanții de azil.