Referendum în Crimeea: Circa 93 la sută au votat în favoarea alipirii peninsulei la Rusia. UE consideră referendumul "ilegal"
- Paul Ciocoiu
- 16 martie 2014, 20:39
Locuitorii din peninsula ucraineană Crimeea au votat astăzi într-un referendum privind alipirea la Rusia, într-un scrutin denunțat de întreaga lume, dar susținut de Moscova, și în care peste trei sferturi din populația locală cu drept de vot sunt așteptate să voteze pentru alipirea regiunii la Federația Rusă.
UPDATE 20.15 Agenția RIA Novosti scrie, citând exit-polluri, că circa 93 la sută din alegătorii are s-au prezentat astăzi la urne au votat în favoarea unirii cu Rusia iar rata de participare a fost de cel puțin 80 la sută. Casa Albă a condamnat referendumul de astăzi. „Au apus zilele când comunitatea internațională stătea deoparte în timp ce o țară ia cu forța din teritoriul alteia” se arată într-un comunicat al președinției americane. UPDATE 19.00 Uniunea Europeană consideră referendumul din Crimeea 'ilegal şi ilegitim', şi anunţă posibilitatea discutării unor sancţiuni.
'Referendumul este ilegal şi ilegitim, iar rezultatul său nu va fi recunoscut', au declarat preşedinţii Consiliului European şi al Comisiei Europene, Herman Van Rompuy şi respectiv Jose Manuel Barroso, într-un comunicat comun, precizând că miniştrii de externe ai statelor membre ar urma să se pronunţe luni asupra unor noi sancţiuni, informează AFP, preluată de Agerpres.
Mâine, miniştrii de externe vor 'examina situaţia la Bruxelles şi se vor pronunţa asupra unor măsuri suplimentare în conformitate cu declaraţia şefilor de stat şi de guvern de la 6 martie', arată sursa citată.
UPDATE 16.00 Președintele rus Vladimir Putin i-a declarat cancelarului german Angela Merkel că este îngrijorat de manifestațiile violente din sud-estul ucrainei. La Donețk și Harkov au avut loc ciocniri între manifestanții pro-ruși și cei care susțin perspectiva europeană a țării, poliția intervenind în forță pentru a dispersa grupurile care luau cu asalt instituțiile publice UPDATE 15.30 Rusia și Ucraina au încheiat un armistițiu, au anunțat ministerele Apărării de la Kiev și Moscova. În baza acestui acord, trupele ruse ridică blocada impusă bazelor militare ucrainene din Crimeea până pe 21 martie pentru a permite aprovizionarea acestora UPDATE 15.10 BBC scrie că soldații ruși de la baza din Sevastopol îi provoacă pe cei ucraineni, aruncând grenade în apă, chiar lângă navele ucrainene de război ancorate în apropierea vaselor rusești. Mai mult, marina militară ucraineană a anunțat că trupele ruse au amplasat mai multe mine anti-tanc la ieșirea diontr-o bază a pușcașilor marini ucraineni din orașul Feodosia, din Crimeea UPDATE 14.30 Aproape jumătate dintre locuitorii Crimeii chemaţi să participe astăzi la referendum şi-au exprimat deja opţiunea la urne, a spus şeful guvernului local, Serghei Aksionov, citat de agenția spaniolă EFE.
La ora 12:30 locală (12:30, ora României), între 45% şi 50% dintre locuitorii peninsulei ucrainene se prezentaseră deja la birourile de vot, în pofida ploii torenţiale din primele ore ale dimineţii. UPDATE 14.10 Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a avertizat Rusia că, dacă va anexa Crimeea, UE va impune sancțiuni. Un prim răspuns adecvat va fi dat mâine de miniștrii UE, a adăugat șeful diplomației germane. UPDATE 13.00 Parlamentul regional de la Simferopol a convocat, pentru mâine la ora 10.00, o ședință extraordinară pentru a valida rezultatul referendumului de astăzi În timp de trupe rusești și miliții proruse sunt desfășurate în Crimeea, locuitorii din această regiune din sudul Ucrainei sunt chemați să aleagă între integrarea în Federația Rusă și o mai mare autonomie în cadrul Ucrainei.
Liderii europeni și președintele american Barack Obama au denunțat scrutinul, spunând că este ilegitim și împotriva Constituției Ucrainei.
În această peninsulă locuită în majoritate de ruși, atașată în 1954 la decizia lui Nikita Hrușciov, de origine ucrainean, la o Ucraină care a părut întotdeauna îndepărtată pentru numeroși localnici, o largă majoritate ar urma să se pronunțe în favoarea unei uniuni formale cu Federația Rusă, mai ales că minoritățile ucraineană și tătară, care constituie împreună 37% din populație, au făcut apel la boicot.
Primele rezultate parțiale ale referendumului cu privire la reatașarea Crimeii la Rusia vor fi cunoscute la puțin timp după închiderea birourilor de vot, după ora locală 20:00 (18:00 GMT), a anunțat sâmbătă Mihailo Malișev, președintele comitetului de organizare a acestei consultări populare, conform AFP, preluată de Agerpres.
Rezultatele finale ale votului, care va începe la ora locală 08:00 (08:00, ora României), vor fi anunțat luni dimineață, a mai precizat el.
Conform aceluiași oficial, acest eveniment va fi acoperit de 623 de jurnaliști acreditați, reprezentând 129 de instituții media. Corectitudinea referendumului va fi supravegheată de 135 de observatori străini, proveniți din 23 de țări. Observatorii internaționali vor fi recunoscuți după o insignă roșie, în timp ce observatorii locali vor purta o insignă albastră.
Institutul de studii sociologice și politice al Republicii Crimeea a publicat în această săptămână un sondaj cu privire la rezultatul referendumului conform căruia 77% dintre alegători se vor pronunța pentru alipirea la Rusia.
Presa va fi autorizată să filmeze numărătoarea buletinelor de vot care vor fi împărțite în trei: cele care susțin alipirea de Rusia, cele care susțin o autonomie lărgită și cele anulate.
Militarii ucraineni aflați în Crimeea vor putea participa la vot dacă vor primi permisiunea ofițerilor superiori.
Pentru acest referendum au fost tipărite aproximativ 1,5 milioane de buletine de vot — număr care corespunde totalului populației cu drept de vot din republica autonomă plus 1%, conform organizatorilor. Bugetul organizării se ridică la suma de 1,3 milioane de euro și este acoperit integral din fondurile locale.
Comisia electorală centrală va oferi de mai multe ori, în cursul zilei de duminică, informații despre rata participării la vot.