OBICEIURI care pot REDUCE riscul CANCERULUI la SÂN

OBICEIURI care pot REDUCE riscul CANCERULUI la SÂN

Fiindcă o femeie din opt riscă să dezvolte un cancer la sân, este lansată o campanie de informare şi de prevenţie. Femeile pot contribui la reducerea riscului adoptând în viaţa lor cotidiană anumite obiceiuri, explică dr. Emmanuel Ricard.

Practicaţi în mod regulat activitate fizică

Nu este vorba neapărat de a practica un sport. Dar cel puţin mersul obişnuit, cinci ore pe săptămână, sau ''toate activităţile fizice care antrenează un consum de energie şi un lucru muscular''. În funcţie de intensitate, activitatea fizică reduce cu 30% riscul de a avea un cancer la sân. ''Activitatea fizică antrenează întărirea muşchilor şi joacă un rol major la prevenirea luării în greutate şi a obezităţii'', continuă doctorul demonstraţia sa. Celulele canceroase se ascund în grăsime şi sunt mai greu accesibile sistemului imunitar. Activitatea fizică este un excelent sistem de a purifica corpul uman de celulele canceroase. Atunci când corpul uman nu este pregătit să preîntâmpine şi să elimine celulele canceroase, atunci acestea găsesc loc propice de dezvoltare.

Să aveţi o alimentaţie mai sănătoasă

Ne puteți urmări și pe Google News

Este un sfat de bun simţ, dar nu este evident pentru toată lumea: ''Reducerea consumului de dulciuri este primordială. Iar acest lucru e valabil pentru orice tip de cancer'', ne asigură dr. Ricard. Dulciurile, se stochează rapid sub formă de grăsimi şi antrenează creşterea în greutate. Atenţie, zaharurile nu se află numai în desert: ''Se află în diverse băuturi, în felurile de mâncare pregătite. Este vorba de zahărul invizibil'', ne spune doctorul.

Stop alcoolului

''Alcoolul este toxic de la prima picătură şi este cancerigen. Nu există un prag de consum care să nu fie depăşit. Toxicitatea acestuia este liniară'' Potrivit unui studiu publicat în British medical journal, în 2015, un singur pahar pe zi poate mări cu 13% riscul dezvoltării unui cancer, în special  a cancerului la sân. Fără a mai aminti că alcoolul este nociv pentru caloriile sale, antrenând o creştere în greutate a consumatorilor.

Nu fumaţi

Tutunul are deasemenea un impact şi nu numai în cancerul pulmonar. ''El potenţializează şi alţi factori. Este ca un cocktail Molotov. Iar aici nu e vorba de praguri, de limite. Trebuie să nu fumezi deloc''.

Limitaţi luarea de hormoni

Dacă pilula poate avea un uşor efect favorizant al cancerului de sân, ea are deasemenea un efect limitat asupra cancerului ovarian şi al uterului. Aceste două efecte se compensează ''şi sunt recomandate în funcţie de antecedentele familiale''. Hormonii  de înlocuire, mai ales cei estrogeni, luaţi după menopauză pentru a evita bufeurile de căldură au ''un efect mai important''. Dar în acelaşi timp au un impact asupra unui singur tip de cancer la sân: a acelor femei care sunt hormono-dependente.

Alăptaţi

Emmanuel Ricard nu doreşte să dicteze femeilor ''o alegere de a trăi într-un anumit fel''. Dar ''alăptatul are un efect protector împotriva cencerului la sân'', recunoaşte el. Cu cât este mai lung, cu atât contribuie la reducerea riscurilor. Sarcinile au deasemenea un efect protector.

Cum să alegeţi deodorantele

Niciun studiu n-a reuşit deocamdată să stabilească impactul deodorantelor conţinând săruri de aluminiu, asupra cancerului la sân. ''Vedem legături, dar nu avem nicio apropiere.  În orice caz, este mult mai uşor ca oamenii să-şi schimbe deodorantul decât să reducă consumul de alcool, sau să renunţe la fumat. De cele mai multe ori, oamenii, cu bună ştiinţă, devin propriul lor călău''. titrează Ouest-France.