Bani aruncaţi pe fereastra televiziunii publice
- Anca Simionescu
- 19 septembrie 2012, 17:05
Valentin Nicolau, membru în Consiliul de Administraţie al TVR, îl acuză pe Claudiu Săftoiu că a cheltuit aproape 20.000 de euro, pentru un raport de audit inutil, ce ar fi putut fi făcut şi în interiorul TVR.
Cu toată situaţia de criză, conducerea TVR nu pare să drămuiască cu grijă fondurile instituţie. Cu toate că nu mai sunt bani pentru a finanţa producţiilor proprii sau pentru achiziţii, s-au mai găsit ceva resurse pentru realizarea raportului de auditare executat de PKF Fincota, cu privire la analiza resurselor umane în cadrul SRTv.
Deşi în Consiliul de Administraţie s-a hotărât că în aceste momente televiziunii române i-ar fi de folos un audit complex al managementului Comitetului Director şi al Consiliului de administraţie în perioada 2005-2012, conducerea instituţiei s-a limitat la un audit ce priveşte problema resurselor umane.
Într-o scrisoare adresată atât Consiliului de Administraţie al TVR, cât şi angajaţilor, Valentin Nicolau atrage atenţia atât că s-au cheltuit inutil aproape 20.000 de euro pe un audit ce ar fi putut fi făcut fără costuri în curtea TVR, cât şi că este suspect refuzul constant al conducerii instituţiei de a face lumină în cazul neregulilor petrecute în acea perioadă. "Repet faptul că acest audit ("Raport cu privire la analiza resurselor umane în cadrul SRTv în perioada 01.01.2011-30-06-2012"), executat de PKF Fincota se limitează doar la problematica resurselor umane, iar hotărârea CA, conform stenogramei şedinţei în care s-a dezbătut şi s-a luat decizia, se referea la achiziţia unui audit complex al managementului Comitetului Director şi al Consiliului de administraţie în perioada 2005-2012.
Decizia CA a fost pusă în practică voit în mod limitat de directorul general al SRTv, conform propriei afirmaţii. Poate ca o dovadă în plus a faptului că refuză să facă lumină în cazul neregulilor şi ilegalităţilor petrecute în acea perioadă, interesat fiind ca aceeaşi tăcere să existe şi pentru perioada mandatului său. (Reciprocitatea realizându-se, se pare, prin pactul dintre actualul PDG şi membrii numiţi politic care se regăsesc astăzi în CA şi au fost prezenţi şi în ultimele trei consilii de administraţie.)
O minimă analiză a Raportului de auditare executat de PKF face evidentă constatarea că ne aflăm în prezenţa unei sinteze de date colaţionate din informaţiile Direcţiei economice şi ale Demartamentului resurse umane, copy-paste-uri din Legea 41/1994 şi din CCM.
Lucrarea prezentată ca Raport de audit ar fi putut fi făcută fără costuri în interiorul TVR, fără a mai fi fost necesară cheltuirea a 15.000+TVA euro în această perioadă de criză acută, doar dacă directorul general nu a avut cumva alte interese.
Dintre confuziile, erorile şi inadvertenţele din Raport ar fi de remarcat, foarte pe scurt, faptul că acesta include cheltuielile de deplasare în categoria costurilor salariale şi nu face distincţia între plata orelor suplimentare şi plata muncii prestate în zilele de sâmbătă şi duminică. Inedită este şi calcularea orei de emisie în raport cu costul salarial, comparându-se valori în lei ale orei de emisie pentru diferite perioade ale anului, ignorând caracterul de sezonalitate al producţiei de televiziune.
Chiar dacă Raportul prezentat nu respectă condiţiile de standard ISRS 4400, se pun două întrebări: a) cine a făcut caietul de sarcini pentru auditare, cine a avizat termenii de auditare şi cine a semnat bun de plată; b) cum influenţează constatările făcute de auditor procesul de reorganizare al SRTv şi ce alte măsuri au fost luate în consecinţa acestui Raport.
Din păcate, încă un exemplu de irosire a puţinelor resurse de care mai dispune SRTv, mimându-se actul managerial prin gesturi formale în loc să se facă o gestiune riguroasă a crizei".