Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Bucureşti se reuneşte vineri pentru a discuta despre reluarea cursurilor în şcoli.
Redeschiderea școlilor. Ședință de urgență pentru ultimele măsuri.
Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana Stancu-Ţipişcă, a anunțat că CMBSU a fost convocat în şedinţă începând cu ora 10.00, pe tema reluării activităţilor didactice în Bucureşti.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că şcolile se vor redeschide în format fizic pe 8 februarie pentru majoritatea copiilor, odată cu debutul semestrului al doilea.
Miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii urmează să emită un ordin comun pentru redeschiderea şcolilor începând cu data de 8 februarie.
„În unanimitate, am decis următoarele lucruri: începând de luni, când începe semestrul II, majoritatea copiilor merg fizic la şcoală. Trebuie să respectăm şi situaţia din fiecare localitate, să ţinem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate şi pentru fiecare şcoală trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca şcoala să se desfăşoare în condiţii sigure şi pentru copii şi pentru dascăli", a declarat Klaus Iohannis l începutul săptămânii.
El a explicat că în scenariul verde, adică în localităţile în care sunt puţine cazuri de COVID, toţi copii merg fizic la şcoală, în scenariul galben - cei de grădiniţă, din clasele I-IV şi din clasa a VIII-a şi a XII-a, în scenariul roşu - copiii de grădiniţă şi clasele I-IV, restul făcând şcoala online.
"În localităţile unde incidenţa este mai mare, localităţi care intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă. Pe scurt, grădiniţele şi clasele I-IV vor funcţiona fizic peste tot, mai puţin în localităţile care intră în carantină, acolo unde sunt puţine cazuri de COVID-19 toţi copiii merg la şcoală, unde sunt ceva mai multe merg la şcoală cei mici şi clasele VIII şi XII, iar unde sunt destul de multe cazuri înainte să intre în carantină merg doar cei mici, grădiniţă, clasele I-IV, restul făcând şcoală online", a spus Iohannis.
Redeschiderea școlilor. Ședință de urgență pentru ultimele măsuri.
Iohannis a arătat că detaliile privind redeschiderea şcolilor vor fi clarificate într-un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei.
„Mai sunt multe detalii de clarificat: cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, ce se face în acel caz, la câte cazuri de îmbolnăvire dintr-o şcoală se închide şcoala şi aşa mai departe, toate aceste lucruri vor fi foarte rapid clarificate printr-un ordin de ministru comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, un ordin care va fi pregătit astăzi şi mâine şi va fi dat publicităţii. În consecinţă: pregătiţi copiii pentru şcoală!", a afirmat Iohannis.
El a explicat că în cadrul şedinţei de lucru s-a făcut o analiză a contextului pandemic, arătând că trendul este unul descendent.
„Nu am scăpat de pandemie, este nevoie să continuăm să fim responsabili, să purtăm mască, să respectăm măsurile care sunt în vigoare, dar putem să constatăm că în ultimele săptămâni incidenţa bolii s-a redus un pic, avem ceva mai puţine persoane internate la terapie intensivă, avem ceva mai puţine persoane care se internează în spital în fiecare zi. Cum spun experţii: trendul este descendent.
Pe de altă parte, nu suntem singuri în Europa şi ne-am uitat puţin în jur să vedem ce fac alţii în acest context. Putem să constatăm că marea majoritate a ţărilor din UE deschid şcolile. În majoritatea statelor, şcolile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv în următoarele săptămâni. Sunt foarte puţine, doar trei state, care acum nu deschid şcolile", a spus şeful statului.