După închiderea frontierelor din luna martie, statele se confruntă acum cu puzzle-ul redeschiderilor progresive. Comisia Europeană pregătește linii directoare privind turismul
Ministrul de externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, a cerut marți, oficial, Germaniei să pună capăt controalelor la frontiere între cele două țări, înființate la mijlocul lunii martie pentru a lupta împotriva pandemiei.
Într-o scrisoare, el apreciază că astfel de măsuri sunt nejustificate, întrucât virusul nu este foarte activ în Marele Ducat și generează „nemulțumiri în creștere” în cele două țări.
Renunțarea la aceste controale ar fi un semnal de „renaștere treptată a Acordului Schengen, una dintre cele mai mari realizări” ale Europei, scrie Les Echos.
În momentul ieșirii din izolare, tensiunile cresc înaintea redeschiderii frontierelor interne ale UE, închise în grabă și fără coordonare la jumătatea lunii martie.
Luni, anunțul de către Germania a unei prelungiri până la 15 mai a controalelor la frontieră a dus la nemulțumiri în Franța, unde tot mai multe companii atrag atenția asupra dificultăților cauzate asupra circulației mărfurilor și a lucrătorilor.
Iritarea crește și din cauza faptului că Germania și-a lăsat, în schimb, deschise granițele cu Belgia și Olanda... Luată prin surprindere de închiderile frontierelor din martie, Comisia Europeană încearcă acum să coordoneze mișcarea.
La jumătatea lunii aprilie, Bruxelles-ul a solicitat redeschiderea „în etape” și a considerat că „restricțiile de călătorie (...) ar trebui să fie relaxate mai întâi între zonele cu risc scăzut”, fără a oferi detalii suplimentare. Însă nu are nicio putere de reglementare în materie și poate apela doar la „coordonare” între state. Cu toate acestea, Comisia promite recomandări mai detaliate la sfârșitul acestei luni.
Vara ce vine este în mintea tuturor. Marți, comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a reamintit pe „France Info” necesitatea de a găsi, la nivel local, echilibrul corect între imperativele sanitare și renașterea turismului, care reprezintă mai mult de 10% din PIB-ul UE.
Potrivit acestuia, întreprinderile trebuie „să se redeschidă cât mai repede posibil, cât mai bine, dar și cu cele mai armonizate reguli”.
El își va prezenta propunerile pe 13 mai, dar deja avertizează că o redeschidere largă și rapidă a spațiului Schengen este utopică: „Unele zone vor fi deschise pentru turiști, altele nu. (…) Este o concluzie de bun simț”.
Singura certitudine este că redeschiderea frontierelor externe pentru călătorii din Asia sau America va avea loc mai târziu, încă nu se știe când, dar nu curând.
În Franța, dezbaterea a fost lansată sâmbătă de ministrul sănătății, Olivier Véran.
El a anunțat o „săptămână obligatorie” de carantină pentru „oricine” intră pe teritoriul Franței, inclusiv „francezii care au fost plecați în străinătate”.
Duminică, Palatul Elysée a introdus o rectificare: va fi scutită de carantină „orice persoană, indiferent de naționalitatea ei, venită din Uniunea Europeană, din zona Schengen sau din Regatul Unit”. În sfârșit, porți deschise!
O astfel de schimbare i-a liniștit pe francezii care trăiesc în UE, dar a alimentat confuzia și criticile. „Este o aberație”, a atacat formațiunea RN a doamnei Le Pen, care amintește că „nu se pot impune frontiere de către departamente (…) și în schimb să nu existe controale la frontierele naționale”.
În schimb, Spania intenționează să păstreze granițele închise până în luna octombrie, din lipsa unui acord european și a unui control omogen în țările de unde provin turiștii.
Italia nici nu menționează perspectiva redeschiderii, iar sectorul turismului a spus deja ”adio” actualului sezon.
Alte țări, unde epidemia este mai puțin puternică, încă speră să salveze o parte din afacere. În Austria, Sebastian Kurtz evocă o deschidere cu „țările care au succes la fel ca noi, precum Germania și Republica Cehă”.
Așa că Europa va fi transformată într-o mare hartă verde, portocalie și roșie.