Rectificarea bugetară: Guvernul Ciucă a făcut rost de bani pentru pensii și alocații. Lovitură în „buzunarele” unor ministere importante

Buget. Sursa foto: Arhiva EVZ

Executivul condus de Nicolae Ciucă a terminat de realizat rectificarea bugetară în doar câteva ore. Vor fi alocați bani pentru pensii, alocații, salarii, compensații la facturile la energie electrică și gaze pentru luna decembrie. Și ministrul propus pentru preluarea portofoliului Finanțelor, Adrian Câciu, a oferit asigurări că românii nu vor rămâne fără bani. Proiectul urmează să fie votat, vineri, 26 noiembrie, în ședința de Guvern.

Guvernul Ciucă a alimentat, joi, 25 noiembrie, fondul de rezervă cu circa 700 milioane de lei. Sume importante au fost tăiate de la structuri din cadrul Serviciilor. Cea mai mare retragere de fonduri a avut loc, însă, la nivelul Ministerului Agriculturii, de unde s-au luat peste 2, 3 miliarde de lei. Și alte ministere importante din punct de vedere al investițiilor au rămas cu bani mai puțini. Se ridică, astfel, problema reformelor pe care România și le-a asumat să le demareze prin PNRR.

Rectificarea bugetară: Cea mai mare sumă la Ministerul Finanțelor

În urma rectificării bugetare, cea mai mare alocare de fonduri a fost destinată Ministerului de Finanțe. Pentru acest portofoliu se acordă peste 3, 5 miliarde de lei. Urmează Ministerul Sănătății, cu o sumă de peste 2, 4 miliarde de lei.

Se acordă fonduri pentru asigurarea plății pensiilor, a alocațiilor și salariilor. Știm din informații anterioare că zeci de mii de angajați din Sănătate riscau să nu primească salariile în luna decembrie. Ministerului Muncii îi va fi alocată o sumă de peste 2, 2 miliarde de lei, deși anterior se solicitaseră aproximativ 3 miliarde de lei.

Și SRI și SIE au primit sume importante, de câteva milioane de lei.

Tăieri de fonduri de la Ministerul Agriculturii și Fondurilor Europene

Pe de altă parte, s-au tăiat fonduri de la mai multe structuri din cadrul Serviciilor, astfel: Serviciile de Protecție și Pază - 17 mii de lei, Serviciile de Telecomunicații Speciale - aproape 5 milioane de lei.

De la Ministerul Culturii a fost tăiată, de asemenea, suma de 45 milioane de lei, în timp ce de la Institutul Cultural Român s-a retras suma de 500 de mii de lei.

Ministerul Agriculturii a suferit cea mai mare pierdere, de peste 2, 3 miliarde de lei, bani inclusiv din domeniul investițiilor care trebuiau să aibă loc în anul 2021. La fel se întâmplă și la Transporturi, de unde s-a tăiat 757, 2 milioane de lei, potrivit Antena3.

Bugetul Fondurilor Europene a fost redus cu suma de 320 de mii de lei din cadrul proiectelor de investiții. Se pune astfel problema reformelor pe care România trebuie să le realizeze în contextul PNRR. Autoritățile politice au anunțat, în altă ordine de idei, că suntem într-o „întârziere mică” cu proiectele la care ne-am angajat.