Record de temperatură! Luna iunie 2019, cea mai călduroasă luna înregistrată

Record de temperatură! Luna iunie 2019, cea mai călduroasă luna înregistrată

Luna trecută, marcată de un val de caniculă excepţională care a afectat cu precădere Europa de Vest, a fost cea mai călduroasă lună iunie din istoria înregistrărilor meteorologice, conform datelor publicate.

Potrivit datelor Serviciul Copernicus privind schimbările climatice, mercurul din termometre a urcat luna trecută, în medie, cu 0,1 grade Celsius peste recordul precedent pentru luna iunie (2016) afectând în special Europa unde temperatura a fost cu aproximativ 2 grade Celsius peste valorile maxime normale.

Mai multe recorduri au fost doborâte săptămâna trecută în numeroase ţări europene sufocate de căldură, în special din cauza unui front de aer cald de origine sahariană. Temperaturile au depăşit valorile normale sezoniere cu 10 grade Celsius în Germania, în nordul Spaniei şi în Italia, dar şi în Franţa, unde vineri a fost atins recordul absolut pentru luna iunie, 45,9 grade Celsius.

Experţii de la Copernicus au notat că este greu de atribuit acest record ''în mod direct'' schimbărilor climatice, însă o echipă de oameni de ştiinţă care a analizat valul de caniculă din Franţa a concluzionat marţi că schimbările climatice provocate de om au augmentat de cel puţin cinci ori riscul producerii unor valurile de caniculă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin coroborarea datelor satelitare cu cele istorice, oamenii de ştiinţă de la serviciul european Copernicus au estimat că temperatura din luna iunie din Europa a depăşit cu 3 grade Celsius media din perioada 1850 - 1900.

„Datele noastre indică faptul că temperaturile de săptămâna trecută din sud-vestul Europei au fost neobişnuit de ridicate”, a comentat directorul Copernicus, Jean-Noël Thépaut.

„Chiar dacă a fost un fapt excepţional, este probabil ca în viitor să trăim mai des astfel de evenimente din cauza schimbărilor climatice”, a adăugat el.

Grupul de oameni de ştiinţă World Weather Attribution (WWA) a anunţat marţi că schimbările climatice provocate de influenţa omului ar fi stat la originea valului de căldură extremă consemnat luna trecută în Europa. 

„Observaţiile au relevat că temperaturile în timpul valurilor de caniculă cu frecvenţă similară înregistrate în urmă cu un secol ar fi fost cu circa 4 grade Celsius mai scăzute”,  se arată într-un raport al WWA, citat de Agerpres.

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a anunţat vineri că 2019 este pe cale să devină unul dintre cei mai fierbinţi ani, perioada 2015-2019 devenind astfel cel mai fierbinte interval de cinci ani din istoria înregistrărilor meteorologice.

Este prea devreme pentru a pune actualul val de caniculă abătut asupra Europei pe seama încălzirii globale, dar este ''în perfectă concordanţă'' cu fenomenele extreme asociate emisiilor de gaze cu efect de seră, a precizat agenţia ONU