Record pentru viață. Peste 12.000 de români sunt așteptați să participe la cel mai mare curs de resuscitare

Record pentru viață. Peste 12.000 de români sunt așteptați să participe la cel mai mare curs de  resuscitare

România va încerca să intre în Cartea Recordurilor cu cea mai mare lecție de resuscitare. Evenimentul, care va avea loc în luna mai, a fost anunțat azi, în cadrul unei conferințe de presă, de către reprezentanții Societății de Salvare București și ai Serviciului de Ambulanță București Ilfov (SABIF), cu prilejul împlinirii a 110 ani de activitate.

Cursul-record se va desfășura la sfârșitul lunii mai, data exactă depinzând de prezența reprezentanților Guinness World Records (GWR), care vor fi prezenți pe Arena Națională pentru a atesta recordul. Special pentru acest eveniment a fost creat site-ul www.recordpentruviata.ro, unde se pot înscrie toți cei care doresc să participe. Primele 12.000 de persoane înscrise pe www.recordpentruviata.ro vor fi alertate prin intermediul aplicației Există un erou în fiecare dintre voi de fiecare dată când o persoană va fi în stop cardiorespirator în apropierea lor!

”Așteptăm peste 12.000 de români la cel mai mare curs de resuscitare, care se va desfășura pe Arena Națională. Vor fi minimum 600 de instructori, care îi vor învăța pe cei prezenți să facă compresii și ventilații pe un manechin. Primul ajutor este vital pentru salvarea de vieți. Vrem ca, prin acest curs, să existe mai mulți oameni care să știe ce au de făcut când o persoană se prăbușește în stradă”, a declarat la conferința de presă președintele Societății de Salvare București, dr. Cristian Grasu.

”Marele beneficiu al acestui curs este faptul că încă 12.000 de persoane vor ști să facă manevrele de resuscitare. Trebuie să știm să intervenim, trebuie să ne pese de cei care sunt într-un moment critic. În anul 2015, la nivelul Capitalei și al județului Ilfov s-au înregistrat 2.750 de cazuri de stop cardio-respirator, fiind salvate 108 vieți. Rata de succes a fost de 3,92 la sută, iar această statistică ne arată cât de gravă este situația. Cu un astfel de curs record de prim ajutor, rata de resuscitare ar putea fi dublată”, a precizat managerul SABIF, dr. Alis Grasu. 

Extrem de încântat de acest eveniment, pe care îl susține din tot sufletul, s-a arătat și cântărețul Gabriel Cotabiță (60 de ani), care în 2015 a stat în comă mai bine de trei săptămâni după un stop cardio-respirator. ”Eu am beneficiat de intervenția unui om care știa să facă resuscitare. Fără ajutorul managerului de la Hilton, eu n-aș mai fi ajuns nici în mașina Salvării, nici la spital...Pentru mine, a fost o stare de neștiință, dar vreau să spun că pentru cei care au fost alături de mine, a fost cumplit, un dezastru. Oamenii trebuie să învețe să fie salvatori. Sunt câteva lucruri simple, pe care trebuie să le facă cu sânge rece și cu credința în Dumnezeu. Nu e nimic mai frumos decât să poți ajuta”, a spus Gabriel Cotabiță.

Fiica artistului, Eliza Cotabiță, a adăugat că va fi fără îndoială prezentă la cursul de resuscitare de pe Arena Națională. ”Eu nu aș fi știut cum să reacționez dacă tatălui meu i s-ar fi întâmplat așa ceva lângă mine. Trebuie să veniți la eveniment, putem cu toții să fim salvatori”, este mesajul Elizei Cotabiță.

Specialiștii prezenți la eveniment au atras atenția, de altfel, asupra numărului mare de cazuri de boli cardiovasculare. ”Bolile cardio vasculare ocupă primul loc ca incidență în România: un million de afecțiuni în anul 2015, conform statisticilor. Trebuie să învățăm că prevenția ne poate salva viața”, a declarat dr. Oren Iancovici, medic specialist cardiolog si CEO-ul Centrelor de Excelență ARES. În plus, un motiv de îngrijorare îl reprezintă și media tot mai scăzută de vârstă a pacienților cu boli de inimă. ”Sunt tot mai mulți tineri cu probleme cardiace. Vârsta la care sunt diagnosticați cu angină a scăzut de la 45-50 la 35. În cazul unui stop cardio respirator, este important ca acele câteva secunde importante să fie manageriate de o persoană cu minime cunoștințe de resuscitare”, a declarat Iulian Plescan, director operational Centrele de Excelență ARES.

”Oricine poate intra în stop cardiorespirator...Poate fi un străin sau poate fi o rudă apropiată...iar diferența între o persoană cu sechele neurologice și una revenită la normal o poate face aplicarea promptă a măsurilor de resuscitare. Sunt parcurse distanțe uriașe între primele metode de resuscitare menționate în istorie, cum ar fi bătutul cu urzici, stimularea cu cărbuni încinși pe piept sau pumni efectiv...până la drone cu electrozi pentru administrarea de șocuri electrice trimise la locul stopului cardiorespirator și toate acestea pentru a spune, împăcați, că am încercat tot ce se putea în fața morții. Sintentizând, în mod sigur putem spune că, prin cunoașterea unor tehnici de BLS, oricine poate salva o viață!”, a punctat dr. Radu Zamfir, care este ambasador al programului ”Există un erou în fiecare dintre voi”. Încercarea românilor de a intra în Cartea Recordurilor cu cea mai mare lecție de resuscitare este susținută și de prefectul Capitalei, Paul Nicolae Petrovan, care este și voluntar la SABIF! ”Sunt aici nu datorită funcției, ci pentru că într-adevăr cred în acest proiect! Voi încerca să atrag cât mai mulți adolescenți și tineri”, a declarat acesta.

Și fostul ministru al sănătății, Nicolae Bănicoiu este de părere că toate autoritățile locale ar trebui să preia această inițiativă. ”Nu trebuie să uităm nici un moment cât de importantă este educația sanitară”.

”Sufletul” Arenei Naționale în ziua recordului va fi cunoascuta vedetă de televiziune Cabral. El are deja „experiență” în acest domeniu: a fost alături de cei peste 7.400 de români care au intrat în 2011 în Guinness Book cu cea mai mare lecție de resuscitare, care a avut loc în București, pe Stadionul Dinamo. ”Sunt manevre ce pot salva o viață. Manevre ce pot fi însușite printr-un simplu curs de prim-ajutor. Un proiect mare, un proiect care are șansa să schimbe în bine percepția multor oameni”, spune Cabral.

Cum te poți înscrie la Record?

Pentru ca sesiunea de resuscitare organizată de Societatea de Salvare București să poată intra în Cartea Recordurilor, este nevoie de minimum 12.000 de participanți. 

1. Pe site-ul www.recordpentruviata.ro, unde vei găsi un formular special pentru înscriere, la secțiunea ”Rezervă-ți un loc”.

2. La sediul Societății de Salvare Bucuresti, în Episcop Radu nr. 27, sector 2, persoana de contact Alexandra Manea, tel. 0733.910.519. Cei cărora le este comod, pot veni și completa formularul de înscriere direct in secretariatul Societatii. Acte necesare: cartea de identitate sau pașaportul.

În fiecare săptămână, vei primi o comunicare de la organizatori care îți va solicita un feedback și implicarea propriu-zisă în eveniment.

Cu o săptămână înainte de eveniment, participanții vor fi informați din ce grupă fac parte, cum se numește instructorul și unde trebuie să se prezinte. Copiii sub 14 ani trebuie însoțiți de un adult.

Doritorii pot studia protocolul de resuscitare pe site-ul evenimentului, www.recordpentruviata.ro, la secțiunea ”Protocol de resuscitare”.