O pictură atribuită lui Leonardo da Vinci a fost vândută la licitație publică, de către casa de licitații Christie's cu o sumă astronomică de 450.3 milioane de dolari.
Tabloul ”Salvator Mundi”, care se afla în proprietate unui oligarh rus, până la licitația care a avut loc în data de 15 noiembrie 2017, îl reprezintă pe Isus Hristos. De altfel, specialiștii îi atribuie lui Leonardo da Vinci această creație, despre care o foarte lungă perioadă de timp s-a crezut că a dispărut sau a fost distrusă. Potrivit wikipedia, tabloul îl prezintă pe Hristos, în îmbrăcăminte renascentistă, oferind o binecuvântare, cu mâna dreaptă ridicată și cu degetele încrucișate, în timp ce în mâna stângă ține o sferă de cristal.
Despre tabloul în sine, o capodoperă, se spune că Leonardo da Vinci a început să îl picteze în anul 1506, la comanda regeului Franței Ludovic al Xll-lea. Pictura a fost terminată în anul 1513, ulterior aceasta regăsindu-se în patrimoniul regelui Carol I, al Angliei, acest lucru fiind consemnat într-un inventar din anul 1649, care inventaria patrimoniul regelui. Ulterior, în anul 1763 ea a fost vândută la licitație publică de către fiul ducelui de Buckingham și nu s-a mai știut nimic de ea până în anul 1900, când a fost fost cumpărată de un britanic, Francis Kook. Se mai știe că urmașii lui Cook au vândut-o în anul 1958, la licitație publică contra sumei de 45 de lire sterline.
În averea oligarhului rus
În 2005, pictura a fost autentificată ca fiind opera lui Leonardo da Vinci. Valoarea tabloului ”Salvatorul Lumii”, în traducere românească, a început să crească ametițor după anuil 2005. Un colecționar de artă din Elveția, Yves Bouvier l-a cumpărat cu 80 de milioane de dolari și l-a vândut după câteva săptămâni oligarhului rus Dmitri Rybolovlev cu suma de 127.5 milioane de dolari.
Din cauza unui divorț costisitor de soția lui, cunoscuta Eleba Rybolovleva, care s-a ales cu o avere de 564 de milioane de de dolari, oligarhul a decis să vândă tabloul pentru a-și echilibra finanțele.