Record mondial. Soarele artificial al Chinei a rulat la 120 de milioane de grade timp de 100 de secunde

China susține că a atins un nou record mondial după ce oamenii de știință care au dezvoltat un „soare artificial” au rulat dispozitivul la o temperatură record, mai mult de 100 de secunde.

Dispozitivul, care are sediul la Institutele de Științe Fizice Hefei din Academia Chineză de Științe, a doborât recordul anterior de menținere a temperaturii plasmei de 100 de milioane de grade Celsius timp de 100 de secunde.

Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EST) a generat o temperatură a plasmei de 120 de milioane de grade Celsius timp de 100 de secunde, înainte de a porni lucrurile de până la 160 de milioane de grade pentru încă 20 de secunde.

„Soarele artificial” din China

EST-ul este unul dintre numeroasele dispozitive „soare artificial” în curs de construcție, întrucât țările concurează pentru a deveni primele care produc un reactor de fuziune nucleară fiabil. Testul reușit vede China să facă un alt pas spre a putea genera energie curată nelimitată prin fuziunea nucleară - un obiectiv văzut pe scară largă ca sfântul graal al energiei durabile - după ce a pornit dispozitivul în urmă cu șase luni.

Prin menținerea unei temperaturi de vârf de 160 de milioane de grade, dispozitivul EST pare să fie acum capabil să genereze temperaturi de peste 10 ori mai fierbinți decât suprafața soarelui, care arde la aproximativ 15 milioane de grade Celsius.

Vorbind pentru The Global Times, ziarul chinez de stat, Li Miao, directorul departamentului de fizică al Universității de Știință și Tehnologie din Sud din Shenzhen, a declarat că următorul obiectiv ar putea vedea oamenii de știință încercând să ruleze dispozitivul la o temperatură constantă pentru cât o săptămână întreagă.

A bătut recordul

Cel mai recent test distruge înregistrările anterioare stabilite de același dispozitiv și soarele artificial al Coreei de Sud, Coreea supraconductoare Tokamak Advanced Research (KSTAR), care a rulat la 100 de milioane de grade Celsius timp de 20 de secunde în decembrie anul trecut.

Soarele artificial EST face parte din Reactorul Experimental Termonuclear Internațional - cel mai mare efort de cooperare științifică globală de la dezvoltarea Stației Spațiale Internaționale în urmă cu trei decenii.

Global Times relatează că reactorul este dezvoltat de China, UE, India, Japonia, Coreea de Sud, Rusia și SUA. China finanțează aproximativ 9% din cercetare și dezvoltare.

Dacă dispozitivul continuă să avanseze la ritmul actual, experții consideră că fuziunea nucleară de succes ar putea fi realizată în următorii 30 de ani. Agenția Internațională pentru Energie Atomică lucrează în prezent la obiectivul de a menține o temperatură a plasmei de 100 de milioane de grade timp de 300 de secunde până în 2025, scrie unilad.co.uk.