De când a preluat controlul țării într-o lovitură de stat militară în anul 1979, grupurile pentru drepturile omului se referă la Obiang Nguema, în vârstă de 77 de ani, ca fiind unul dintre cei mai brutali și corupți dictatori de pe continent.
La cele mai recente alegeri, în 2016, acesta a primit peste 90 la sută din voturi, potrivit datelor oficiale.
Supraviețuitor al mai multor tentative de asasinat și de lovitură de stat, Obiang Nguema și-a reprimat fără milă adversarii și presupușii complotiștii din fosta colonie spaniolă.
În decembrie 2017, guvernul a declarat că a oprit o presupusă tentativă de lovitură de stat orchestrată de exilații din afara țării.
În iunie anul curent, o instanță a pronunțat sentințe de până la 96 de ani în cazul a peste 130 de persoane condamnate pentru implicare în încercarea de a-l da jos de la putere.
Se crede că Obiang Nguema își pregătește fiul, Teodorin, pentru a-i succede în funcția de președinte.
Teodorin a fost promovat în funcția de vicepreședinte în 2016 și este responsabil de apărare și securitate.
Cu o reputație de playboy, Teodorin a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare de către un tribunal din Paris pentru deturnare de fonduri publice, pe care le-a folosit pentru a cumpăra active în Franța. Acesta a fost acuzat că a cheltuit de peste 1000 de ori salariul său oficial anual pentru a cumpăra un imobil de șase etaje din capitala franceză, o flotă de mașini de lux și opere de artă, printre alte bunuri.
Micul stat situat în Africa de Vest este unul dintre principalii producători de petrol de pe continent și are o populație de 1,2 milioane de locuitori.
Guineea Ecuatorială a descoperit petrol în 1995, astfel încât țara are acum unul dintre cele mai mari PIB-uri pe cap de locuitor din lume, deși grupurile pentru drepturile omului subliniază că majoritatea cetățenilor trăiesc în sărăcie lucie.
Țara se află pe locul 141 din 189 în Indexul de Dezvoltare Umană 2018 al ONU și pe locul 172 din 180 în Indicele de percepție a corupției, conform Transparency International.