China oferă 72.000 de dolari pescarilor care capturează aceste drone
Șapte drone de acest tip au fost capturate de plasele pescarilor chinezi, anul trecut.
Pescuitul de drone este o afacere bănoasă în China. Persoanele care pescuiesc în largul provinciei costiere Jiangsu știu asta și se bucură de mama focului atunci când prind în plasele lor acești pești de metal burdușiți cu tot felul de tehnologii.
A captura o dronă submarin-spion înseamnă a-ți asigura un jackpot. Statul chinez oferă o recompensă de 500.000 de yuani (72.000 de dolari sau peste 65.000 de euro) adică de 17 ori mai mult decât venitul mediu anual în țara condusă de Partidul Comunist Chinez, scrie Slate.
În anul ce s-a încheiat, 11 pescari din China orientală și-au umplut buzunarele în urma acestui pescuit atipic.
În 2018, 18 persoane au fost deja recompensate pentru că au capturat nouă drone.
Potrivit autorităților de securitate chineze, aceste drone sunt fabricate în alte țări și sunt folosite pentru diverse „activități de spionaj”, începând cu detectarea submarinelor chineze și terminând cu supravegherea infrastructurilor submarine, precum cablurile de comunicații.
Zonă strategică
Poziția geostrategică a provinciei Jiangsu poate explica de ce această zonă este râvnită. Cu un litoral de peste 1000 km lungime, se află în fața Japoniei și Coreii de Sud, în timp ce Taiwan este la aproximativ 800 km sud. Prezența americană în proximitate o face o zonă de rivalitate.
Potrivit expertului și consultantului regional Alexander Neill, aceste drone aparțin foarte posibil marinei americane. Pentru că, dacă la suprafața războiului comercial dintre SUA și China se pare că încep să se găsească soluții de armistițiu, adâncurile marine rămân teatrul unei adevărate lupte între cei doi giganți.
Începând cu 2009, marina militară a Statelor Unite a sponsorizat cercetările cu privire la aceste drone, cunoscute sub numele de UUV (Unmanned Undersea Vehicles)
Marele zid maritim
Pe de altă parte, potrivit BBC, acești pescari ar face parte dintr-un program de securitate internă al Chinei, un fel de mare zid chinezesc al Beijingului. În opinia lui Alexander Neill, majoritatea acestor pescari aparțin, de fapt, armatei.
„În ambarcațiuni deghizate în vase de pescuit, aceștia sunt însărcinați cu supravegherea navală și maritimă în fața rivalilor Chinei”.
Însă China nu numai că interceptează drone submarine. Le și trimite, în egală măsură. Acum cinci luni, un UUV chinez a fost capturat de pescari indonezieni în arhipelagul Riau, nu departe de Singapore.