Recompensa oferită pentru prinderea lui El Chapo este dublă faţă de cât s-a oferit la prima evadare a liderului cartelului Sinaloa. Procurorul general, Arely Gómez, a justificat această majorare a recompensei “pentru că este vorba de o persoană care a evadat de două ori din sistemul penitenciar şi pentru că reprezintă o ameninţare pentru securitatea publică".

La anunţarea recompensei, Gómez i-a informat pe cetăţeni că pot folosi o linie telefonică gratuită pentru a face denunţuri asupra cazului şi a prezentat o fotografie recentă a traficantului de droguri, în care acesta apare fără mustaţă şi cu capul ras.

Guzman a evadat sâmbătă noapte dintr-o închisoare aflată în Altiplano, la 90 de kilometri vest de capitala Ciudad de Mexico, printr-un tunel care ducea într-o clădire aflată în construcţie. La Altiplano sunt încarceraţi cei mai periculoşi infractori de pe teritoriul Mexicului şi, până la El Chapo, nimeni nu a reuşit să evadeze vreodată. El Chapo a mai evadat însă în 2001 dintr-o închisoare de maximă securitate, ascuns într-un coş cu lenjerie murdară.

Potrivit dailymail.co.uk, experţii în evadări sunt de părere că, în ciuda recompensei fabuloase, este puţin probabil ca El Chapo sa fie prins în perioada imediat următoare.