Organizația Națiunilor Unite (ONU) a anunțat că animalele generează peste 14% din toate gazele cu efect de seră, inclusiv metanul. Reclamele la carne ar urma să devină o amintire în unele țări, iar autoritățile se pregătesc pentru măsuri drastice.
Reclamele la carne ar urma să fie interzise din 2024 în orașul Haarlem, din Olanda, deoarece ar fi foarte dăunătoare mediului înconjurător. Ziggy Klazes, consilierul de la GroenLinks, partid ecologist, care a venit cu această propunere, a precizat că oamenii trebuie să conștientizeze faptul că încălzirea globală este o problemă serioasă.
„Nu putem spune oamenilor că există o criză climatică și să-i încurajăm să cumpere produse care fac parte din ea”, a declarat Ziggy Klazes. Cu toate acestea, autoritățile orașului Haarlem nu s-au decis dacă și carnea produsă în mod sustenabil va fi inclusă în interdicția publicitară.
La scurt timp după publicarea moțiunii partidului ecologist, reprezentanții Organizației Centrale pentru Sectorul Cărnii au anunțat că autoritățile „merg merg prea departe în a le spune oamenilor ce este mai bine pentru ei”, scrie BBC.
Opoziții din partea industriei cărnii: „Politicienii nu ar trebui să le dicteze cetățenilor ce este mai bine pentru ei”
Și în Germania, Grupul Verzilor din orașul german Bremen a cerut populației să reducă drastic consumul de carne. Reprezentanții partidului au recomandat mâncărurile vegane în detrimentul produselor din carne. Potrivit documentului, politicienii locali Verzi susțin că este nevoie de o reducere a consumului de carne cu 75%, iar în viitor, jumătate din produsele din meniul restaurantelor să fie vegane.
Partidul Verzilor este de părere că un consum ridicat de carne „are consecințe asupra schimbărilor climatice”, iar cel mai „prietenos mod de a mânca”, iar alternativa este mâncarea vegană. Cu toate acestea, propunerea a fost aspru criticată de către membrii comunității gastronomice. Aceștia au declarat că politicienii nu ar trebui să se implice în viața și dieta cetățenilor.
„Trebuie să convingi oamenii dacă vrei să faci afaceri mai sustenabil și mai ecologic. Acest lucru nu poate fi realizat prin interdicții sau cerințe legale. Prohibiția a arătat deja că acest lucru nu funcționează”, a declarat Thorsten Lieder, purtător de cuvânt al industriei alimentare locale.