Reciclare incredibilă. Sticlele de plastic, transformate în aromă de vanilie

Sticlele din plastic au fost transformate în aromă de vanilie folosind bacterii modificate genetic, prima dată când o substanță chimică valoroasă a fost preparată din deșeuri de plastic.

Reciclarea sticlelor de plastic în materiale mai profitabile ar putea face procesul de reciclare mult mai atractiv și mai eficient. În prezent, materialele plastice își pierd aproximativ 95% din valoarea lor ca material după o singură utilizare. Încurajarea unei mai bune colectări și utilizări a acestor deșeuri este esențială pentru abordarea problemei globale a poluării cu plastic.

Cercetătorii au dezvoltat deja enzime mutante pentru a descompune polimerul de polietilenă tereftalat utilizat pentru sticlele de băuturi în unitățile sale de bază, acidul tereftalic (TA). Oamenii de știință au folosit acum bug-uri pentru a converti TA în vanilină.

Vanilina, utilizată pe scară largă în industria alimentară și cosmetică

Vanilina este utilizată pe scară largă în industria alimentară și cosmetică și este o substanță chimică importantă utilizată pentru fabricarea produselor farmaceutice, a produselor de curățare și a erbicidelor. Cererea globală crește și în 2018 a fost de 37.000 de tone, depășind cu mult oferta de fasole naturală de vanilie. Aproximativ 85% din vanilină este sintetizată în prezent din substanțe chimice derivate din combustibili fosili.

Joanna Sadler, de la Universitatea din Edinburgh, care a condus noua lucrare, a declarat: „Acesta este primul exemplu de utilizare a unui sistem biologic pentru a ridica deșeurile de plastic într-o substanță chimică industrială valoroasă și are implicații foarte interesante pentru economia circulară”.

Stephen Wallace, de asemenea, de la Universitatea din Edinburgh, a declarat: „Munca noastră contestă percepția plasticului ca fiind o deșeuri problematice și demonstrează în schimb utilizarea acestuia ca o nouă resursă de carbon din care pot fi fabricate produse de mare valoare”, scrie theguardian.com.

Aproximativ un metru cub de sticle de plastic sunt vândute în fiecare minut în întreaga lume și doar 14% sunt reciclate. În prezent, chiar și acele sticle care sunt reciclate pot fi transformate numai în fibre opace pentru îmbrăcăminte sau covoare.

Cercetarea, publicată în revista Green Chemistry, a folosit bacterii E coli proiectate pentru a transforma TA în vanilină. Oamenii de știință au încălzit un bulion microbian la 37 ° C pentru o zi, aceleași condiții ca și pentru prepararea berii, a spus Wallace. Aceasta a transformat 79% din TA în vanilină.