Euro s-a tranzacționat marți la un nou minim istoric al ultimelor două decenii - la 0,99 față dolar, iar analiştii prevăd că moneda unică va continua să scadă. „Euro atinge un nou minim din ultimii 20 de ani din cauza perspectivelor economice sumbre”, scrie Financial Times într-un editorial. „Preconizăm o depreciere suplimentară a monedei euro față de punctul în care ne aflăm acum”, a declarat Luis Costa, șeful departamentului de analiză strategică la Citibank, pentru CNBC.
Moneda euro se tranzacționează la niveluri nemaiîntâlnite de la sfârșitul anului 2002. Temerile față de politici restrictive din partea BCE, o creștere și mai mare a inflației, precum și raliul prețurilor la energie favorizează dolarul, care este văzut din ce în ce mai mult ca un refugiu sigur. „Spre deosebire de prima dată când euro a scăzut sub un dolar, pe 14 iulie, moneda unică nu mai pare să revină la peste 1 la 1, rămânând sub acest nivel, chiar și la 0,9900, într-un fel de cădere liberă care pare să fie îngrijorătoare”, au comentat analiştii ActivTrades, caracterizând tăcerea BCE drept „asurzitoare”.
„Ultima barieră pentru euro a fost de 0,8225 dolari în 2000, la un an și jumătate după nașterea monedei unice, când era considerată încă o monedă virtuală de către majoritatea investitorilor”, adaugă aceștia.
Roelof-Jan Van den Akker, analist strategic la ING, vede, de asemenea, o slăbire în continuare a monedei unice și o scădere „între 0,80 și 0,75 dolari în lunile următoare”. După cum a mai spus el pentru CNBC, această evoluție „confirmă că există o forță a dolarului și o slăbiciune a monedei euro”.
Ofensiva Fed
La slăbirea monedei euro contribuie și politica agresivă de majorare a ratei dobânzii dusă de Banca Federală a SUA (Fed). Mulți investitori se așteaptă în prezent ca Fed să majoreze din nou ratele dobânzilor cu 75 de puncte de bază pe 21 septembrie. Datele economice din Statele Unite au arătat că economia SUA rămâne robustă, ceea ce crește marjele Fed de a majora abrupt rata dobânzii. Se prea poate ca SUA să fie din punct de vedere tehnic într-o mică recesiune acum, în timp ce Europa nu este încă acolo. Dar Statele Unite nu au problemele energetice și prețurile explodate la energie pe care le are Europa. Este posibil ca criza energetică să-i lovească pe europeni mult mai puternic decât pe americani în următoarele luni.
Fed a majorat deja abrupt ratele dobânzilor și probabil va face acest lucru din nou în septembrie. Procedând astfel, face dolarul american mult mai atractiv, slăbind euro. În general, se așteaptă majorări mai mari ale ratei dobânzii în SUA pentru a combate inflația ridicată în comparație cu zona euro, oferind dolarului un avantaj față de euro.
Șeful Federal Reserve Bank din St. Louis, James Bullard, într-o declarație pentru Wall Street Journal, s-a poziționat în favoarea unei creșteri cu 75 de puncte de bază a ratelor dobânzilor cheie la următoarea ședință. „Nu văd de ce majorarea ratelor dobânzilor ar trebui amânată până anul viitor”, a spus Bullard. Experții băncii Helaba au subliniat că mulți oficiali ai Fed au fost total în favoarea majorării în continuare a dobânzilor - chiar dacă acest lucru ar declanșa o recesiune.
Euro slab și față de alte valute
Dacă euro ar fi slab doar față de dolar, s-ar putea atribui această tendință majorării abrupte a ratelor dobânzilor în Statele Unite. Dar datele din ultimele 12 luni arată o slăbire generală a monedei euro. Pierderile euro față de dolarul american în ultimele 12 luni se ridică la -15,9%, la -1,1% față de lira sterlină, la -5,6% față de coroana norvegiană, la -11% față de francul elvețian și la -12,7% față de dolarul canadian.
Pe lângă politica monetară a Fed, euro suferă și de propria sa slăbiciune care provine din creșterile mici și foarte ezitante ale ratei dobânzii de către BCE și din faptul că Europa este în prezent în pragul recesiunii. Inflația ridicată și creșterea prețurilor la energie pun presiune asupra economiei. Europa înregistrează deja deficite comerciale. Criza energetică europeană joacă un rol foarte important în slăbirea monedei comune: temerile legate de o întrerupere a gazelor din Rusia continuă să conducă la creșterea prețurilor la energie. Creșterea prețurilor la energie, la rândul său, alimentează îngrijorarea că ar putea avea loc o recesiune economică mai gravă: „Frica de recesiune în Europa îi determină pe investitori să evite să investească în euro. Și cu cât recesiunea economică este mai gravă, cu atât este mai puțin probabil ca BCE să crească abrupt ratele dobânzilor”, scrie cotidianul italian Il Sole 24 Ore.
Scăderea indicelui PMI
Până în luna mai, piețele au crezut că BCE va adopta o „linie dură”, potrivit lui Luis Costa, dar aceste planuri s-au „prăbușit” în ultimele luni. „Este absolut clar că marja BCE de a majora ratele dobânzilor va fi minimă”, subliniază strategul-șef la Citibank. „Previziunile reflectă îngrijorarea că inflația va continua să crească și că o recesiune în Europa este deja inevitabilă”, a adăugat el.
Cifrele cu privire la industria prelucrătoare europeană confirmă riscurile de recesiune pentru Bătrânul Continent. În august, activitatea companiilor din zona euro a scăzut pentru a doua lună consecutiv, noile comenzi reducându-se în continuare. Presiunile legate de costul vieții au diminuat cererea în sectorul serviciilor, în timp ce producția a continuat să se contracte la jumătatea celui de-al treilea trimestru. Indicele de producție indexat sezonier PMI Composite Production din zona euro a scăzut la 49,2 în august, de la 49,9 în iulie.
Cu privirea îndreptată spre China
Pentru o imagine completă, trebuie să privim și dincolo de Europa și Statele Unite, spune Luis Costa, șeful departamentului pentru analize strategice al Citibank. „Să nu uităm că există un nivel suplimentar de complexitate din cauza încetinirii din China, care, evident, afectează Europa mult mai mult, în comparație cu impactul asupra Statelor Unite”, a spus el. China a înregistrat o creștere anemică de doar 0,4% în al doilea trimestru, în condițiile în care a doua economie a lumii se confruntă încă cu consecințele pandemiei de la începutul anului 2020, notează naftemporiki.gr.
(Traducerea Rador)