Recep Tayyip Erdogan începe să defileze pe un teren minat

Radicalizare extremă în Turcia. Amabasada SUA a fost atacată cu focuri de armă, dintr-o maşină în mers. Internetul este plin de imagini de „cetăţeni obişnuiţi” care toacă şi ard dolari americani, distrug iPhone-uri cu ciocanele şi aruncă la gunoi frigidere pline cu băuturi răcoritoare americane.

Asemenea propagandă antiamericană tragicomică nu s-a mai văzut din timpul invaziei Irakului de către coaliţia condusă de SUA, atunci când ministrul informaţiei lui Saddam, Muhammad Saeed al-Sahhaf, poreclit de presa occidentală „Ali cel Comic” („Comical Ali”) se făcea de râs la posturile de televiziune internaţionale.

Din păcate, Turcia, unul dintre cei mai importanţi aliaţi NATO, începe să alunece vertiginos pe panta radicalismului, împinsă de la spate de Erdogan, sultanul de carton care visează reînfiinţarea Imperiului Osman. Focuri de armă au fost trase asupra ambasadei SUA de la Ankara, au informat luni dimineaţa posturile de televiziune Haberturk şi CNN Turk, citate de agenţiile de presă internaţionale.

Focurile de armă, trase dintr-un vehicul în mişcare, au perforat cabina agenţilor de pază, însă, din fericire, nimeni nu a fost rănit. Atacatorul sau atacatorii necunoscuţi au fugit de la faţa locului.

Agenţia turcă de ştiri IHA, care citează surse din cadrul autorităţilor, relatează că mai multe gloanţe au lovit ghereta unui post de pază. Mai multe persoane aflate în zonă au declarat că s-au auzit 4 sau 5 focuri de armă în preajma Porţii Nr. 6 a Ambasadei SUA. Un purtător de cuvânt al reprezentanţei diplomatice a Statelor Unite de la Ankara a confirmat producerea unui „incident de securitate”, adăugând că nu există informaţii că ar fi fost rănit cineva şi mulţumind Poliţiei Naţionale din Turcia pentru reacţia promptă.

Postul Haberturk a difuzat imagini cu ofiţeri de poliţie care inspectau una dintre intrările în clădirea ambasadei şi pagubele produse de un foc de armă care a lăsat urme într-o fereastră. S-a anunţat că au fost găsite tuburi de cartuşe. Ambasada SUA din Ankara şi consulatul din Istanbul au fost ţinte ale atacurilor militanţilor şi, în trecut, s-au confruntat cu mai multe ameninţări de securitate.

Tensiunile diplomatice se ascut

Detenţia timp de un an şi jumătate în Turcia, iar apoi plasarea în arest la domiciliu a pastorului american Andrew Brunson, acuzat de spionaj şi de activităţi „teroriste”, a declanşat o gravă criză diplomatică între Ankara şi Washington. La începutul lunii august, SUA au impus sancţiuni împotriva a doi miniştri turci, iar Ankara a replicat cu măsuri similare. Tensiunile s-au agravat ulterior, în special printr-o creştere reciprocă a tarifelor vamale.

 

Dolari arşi şi telefoane sparte

Turcii își distrug iPhone-urile, după ce președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut ca poporul său să boicoteze orice produs american, în contextul tensiunilor escaladate dintre Washington și Ankara.

„Există un atac economic împotriva Turciei. Putem să reacționăm în două moduri: economic și politic”, a declarat Erdogan. „Ministerul nostru de Finanțe și Trezoreria lucrează zi și noapte (...) vom boicota bunuri electronice din Statele Unite. Ei au dispozitive iPhone, dar pe de altă parte există și Samsung. Avem marca locală Venus Vestel, o vom folosi”, a adăugat președintele turc, arătându-i lui Trump că nu se lasă mai prejos.

Astfel, cei mai mari susținători ai săi s-au conformat și au început să se filmeze în timp ce distrug își sparg cu ciocanul telefoanele marca Apple și dau foc banilor americani. Alții, mai îndrăzneți, smulg din priză frigiderele pline cu sticle de Coca-Cola, apoi le distrug.