Recep Erdogan vrea să conducă armata și serviciile secrete

Recep Erdogan vrea să conducă armata și serviciile secrete

Președintele Turciei pregătește schimbări constituționale, pentru ca șefii serviciilor de informații și cei ai armatei să-i fie subordați direct, după lovitura de stat eșuată

Vom introduce un mic pachet constituțional în Parlament, care, dacă va fi aprobat, va aduce Organizația Națională a Informațiilor și șeful de stat major sub controlul Președinției”, a spus Erdogan într-un interviu acordat unui post de televiziune.

Sprijin din partea opoziției

Guvernul are nevoie de susținerea partidelor de opoziție pentru a face aceste schimbări, fiind necesară o majoritate de două treimi din numărul deputaților. Erdogan a adăugat că „școlile militare vor fi închise și se va înființa o universitate militară”, ca parte a măsurilor ample de restructurare a forțelor armate. De asemenea, în viitor, șefii forțelor navale, terestre și aeriene îi vor raporta direct ministrului Apărării, Fikri Isik.

Ne puteți urmări și pe Google News

Schimbările, anunțate în ultimele zile, îi vor oferi mai multă putere lui Erdogan asupra trupelor armate și a serviciilor secrete.

Președintele susține că anumite „elemente ticăloase” din armată sunt controlate de clericul musulman Fethullah Gulen și acestea au pus la cale puciul, iar serviciile secrete n-au fost în stare să prevadă ce urma să se întâmple. Aproape jumătate dintre generali (149) au fost demişidin funcție.

Stare de urgență prelungită

Aproape 1.400 de militari au fost înlăturați din armata turcă, inclusiv cel mai apropiat consilier militar al preşedintelui Recep Erdogan, măsură anunţată printrun decret publicat duminică

De asemenea, starea de urgență de trei luni, declarată după puci, ar putea fi prelungită, la fel cum au procedat și autoritățile franceze după atacurile teroriste din țară.

Președintele turc a declarat că, până acum, 18.699 de oameni au fost reținuți pentru că ar fi participat la lovitura de stat, iar 10.137 dintre ei au fost arestați. Un tribunal turc a dispus, sâmbătă, plasarea în detenție preventivă a 17 jurnaliști suspectați de legături cu Gülen. Cei 17 jurnalişti sunt urmăriţi penal pentru apartenenţă la o „grupare teroristă”.

Cine e Erdogan

Recep Tayyip Erdogan are 62 de ani, s-a născut în Rize, în nord-estul Turciei; este căsătorit cu Emine din 1978, au patru copii (două fete, doi băieți), înainte să devină politician a fost jucător semi-profesionist de fotbal. Este primul președinte ales prin vot direct în Turcia, fost premier. Este fondatorul celui mai de succes partid din ultimii 20 de ani: Justiție și Dezvoltare (AKP). A fost ales primar al Istanbului între 1994-1998.