Recensământul Populației și al Locuințelor 2021 a finalizat înregistrarea populației și locuințelor. Analiștii au anunțat o populație rezidentă de 18,2 milioane locuitori, dar ar putea rămâne un milion de persoane nerecenzate.
Recensământul Populației și al Locuințelor 2021 a încheiat înregistrarea populației și locuințelor. După primele operațiuni de verificare, corectare și validare a chestionarelor, rezultatele provizorii vor fi anunțate la finalul anului.
Pentru data de 1 decembrie 2021, Institutul Național de Statistică a estimat o populație rezidentă de 19023542 locuitori. Documentele elaborate de Parlamentul European și de Comisia Europeană prevăd obligația Statelor Membre de a efectua recensăminte care să se refere la populația din fiecare localitate la un moment de referință din anul 2021.
Cu toate astea, pandemia, situația economică precară, recrudescența șomajului și incertitudinea din țările de emigrare a românilor i-au făcut pe aceștia să se întoarcă în România. Specialiștii nu știu exact cu cât s-a mărit numărul persoanelor.
Datele Institutului Național de Statistică permit estimarea numărului de locuitori înregistrați în toată perioada de înregistrare, cea a autorecenzării și cea a înregistrării cu recenzor la domiciliu ori cu recenzor la centrele de recenzare asistată.
De ce s-a oprit recenzarea
Institutul Național de Statistică a hotărât pe 26 iulie să oprească producerea datelor zilnice în profil teritorial, din rațiuni tehnice, pentru a privilegia doar colectarea datelor de recenzare într-un context de creștere masivă a numărului de persoane înregistrate în ultimele zile ale perioadei de recenzare. Pe 29 iulie, Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt în probleme de recensământ, a declarat că recenzarea a fost o problemă la oraș.
„Pe județe aveam o raportare zilnică, pe orașe mai rar, dar acum nu mai avem acces la aceste date, nu se poate face exportul celor colectate. Singurele date pe care am reușit să le mai extragem este că joi (28 iulie-VG) s-au recenzat aproximativ 115.000 - 120.000 de persoane”.
Purtătorul de cuvânt a oferit și explicația: „Este posibil ca blocarea exporturilor de date să fie o măsură de siguranță, pentru a nu bloca procesul de colectare al datelor, având în vedere că sunt centre de recenzare unde s-au format cozi. La fel s-a întâmplat și după ce s-a prelungit autorecenzarea‟. În fine, Bogdan Drăghia a avansat și o posibilă perspectivă: „Este posibil să încheiem recensământul cam cu un milion de persoane nerecenzate. La fel s-a întâmplat și la recensământul precedent. Restul datelor vor fi agregate din baze instituționale, ne e greu să precizăm acum cu exactitate care.”
Persoanele recenzate până pe 1 august 2022
În estimarea numărului populației recenzate până la 1 august se includ trei componente, două cunoscute și una estimată. Cele două componente cunoscute sunt (1) numărul populației înregistrate în perioada 14 martie-27 mai, în faza autorecenzării, (2) numărul populației recenzate în perioada 31 mai-25 iulie și (3) numărul estimat al populației recenzate în ultimele șase zile de recenzare, 26-31 iulie. Primele două componente sunt cunoscute: 8901604 și, respectiv, 8314702 locuitori, însemnând împreună, rotunjit, 17,2 milioane locuitori.
Populația recenzată în zilele de 26-31 iulie duce la o populație recenzată de 992 mii locuitori. Populația totală recenzată la 31 iulie a fost de 18,2 milioane locuitori. Cifra de 19 milioane a Institutului Național de Statistică este o estimare, pornind de la toate informațiile asupra mișcării naturale și migrației externe pe care le-a putut afla Institutul, potrivit Hotnews.