Recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova. Situația după prima lună de recenzare

Mulțime. Sursa foto: Arhiva EVZ

Recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova, început pe data de 8 aprilie, a intrat în a doua lună. Până pe data de 9 mai, potrivit datelor furnizate de pe Biroul Național de Statistică (BNS), au fost recenzate circa 953.000 de locuințe, inclusiv cele neocupate, și circa 1,4 milioane de persoane. Nnumărul populației recenzate include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită.

În nordul țării, situația recenzării e mai dificilă în raioanele Briceni, Ocnița, Dondușeni, Drochia, Șoldănești și municipiul Bălți. În aceste localități, rata recenzării nu este mai mare de 47%.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară, iar primele rezultate oficiale ar putea fi date publicităţii în decembrie 2025.

Recensământul are ca obiectiv furnizarea de informații de interes public referitoare la populația rezidentă și locuințele din Republica Moldova. Aceste date vor fi utilizate pentru elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor publice, argumentarea deciziilor de dezvoltare umană, cercetarea științifică și sprijinirea mediului de afaceri”, se arată în Proiectul de Hotărâre aprobat de Guvern.

Sursa foto: BNS

Recensământului populației și locuințelor

Cetățenii trebuie să răspundă la trei chestionare: clădiri și locuințe, locuințe colective și chestionar pentru persoane. Sunt colectate date despre populație, vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația, dar și despre locuințe și condițiile de viață, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire și altele.

”Este un exercițiu foarte important atât pentru autorități, cât și pentru cetățenii Republicii Moldova”, a transmis premierul Dorin Recean, înainte de începerea procesului de recensământ.

În baza datelor colectate, vor fi luate decizii importante privind dezvoltarea infrastructurii, investițiile în școli, grădinițe, servicii sociale și medicale. Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova a îndemnat populația să fie deschisă la oferirea informațiilor colectorilor de date, pentru că acestea vor sta la baza tuturor politicilor implementate de stat.

Persoanele care refuză să prezinte date individuale în scopuri statistice riscă o amendă de până la 2.100 de lei, conform articolului 330 din Codul Contravențional. Procesul verbal este întocmit de un reprezentant al BNS, în baza unui raport prezentat de recenzor.