Recensământul, suspectat că ar favoriza Biserica Ortodoxă Română

Recensământul, suspectat că ar favoriza Biserica Ortodoxă Română

O asociaţie non-guvernamentală, al cărei scop este "promovarea valorilor umanismului secular", protestează faţă de una dintre întrebările care vor fi adresate populaţiei la viitorul recensământ. ONG-ul consideră că prin formularea acestei întrebări se presupune că toţi cetăţenii români ar aparţine vreunei religii.

Astfel, Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) consideră că întrebarea a 25-a din chestionarul de la recensământ – "Cărei religii consideră persoana că aparţine?" – ar trebui schimbată cu: "În prezent persoana aparţine sau nu unei religii?". Doar dacă cel intervievat răspunde afirmativ, ar urma ca acesta să fie chestionat şi în legătură cu apartenenţa religioasă.

La recensământul din anul 2002, doar 0,1% din populaţie s-a declarat atee, dar ASUR apreciază că acest rezultat a fost distorsionat, printre altele, de modul de formulare a chestionarului, opţiunile fiind "ortodox" sau "de altă confesiune". Potrivit acestui ONG, rezultatele recensământului din 2002 au fost folosite pentru a finaţa, de la bugetul de stat, "Catedrala Mântuirii neamului" sau pentru a continua predarea religiei în şcoală, din clasa I şi până în clasa a XII-a.

ASUR face şi un inventar al relaţiilor din Institutul Naţional de Statistică (INS), care coordonează efectuarea recensământului din anul 2011, şi Biserica Ortodoxă Română (BOR). Astfel, preşedintele INS, Vergil Voineagu, a solicitat sprijinul BOR în efectuarea recensământului, iar INS este singura instituţie centrală care şi-a ales un sfânt patron – Sfântul Dionisie Exiguul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor se va desfăşura între 22 şi 31 octombrie 2011. Un recensământ de probă a avut loc la începutul lunii mai.

60% din cehi, neafiliaţi religios

Un studiu publicat recent în presa din România, arată că 60% din cehi se declară ca fiind neafiliaţi religios. Aceasta nu înseamnă că toţi aceştia sunt atei, ci pur şi simplu refuză să se afilieze unei biserici sau unui cult. În Olanda, 40% din cei chestionaţi se consideră neafiliaţi religios. În Irlanda, o ţară cu o puternică tradiţie catolică, acest procent a crescut de la 0,04%, în 1961, la 4,2%, în 2006. CITIŢI ŞI:

  • Românii, mai puţini cu 1,5 milioane la inventarul simulat
  • Premieră în România: recensământ de probă. VEZI dacă recenzorii vor veni în localitatea ta
  • Recensământul de probă pentru populaţie şi locuinţe, între 7-16 mai