Recensământul populației și locuințelor în Republica Moldova va începe pe 8 aprilie

Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul Republicii Moldova a stabilit data când va începe recensământul populației și locuințelor. Bugetul estimat este de 329,2 milioane lei, inclusiv circa 36,8 milioane lei pentru modulul agricol.

Recensământul populației și locuințelor în Republica Moldova va începe pe 8 aprilie și se va desfășura pe o durată de trei luni, până pe 7 iulie. Decizia a fost luată de Guvern în ședința din 31 ianuarie.

Colectarea informațiilor se va realiza atât prin intermediul recenzării directe a persoanelor, cât și prin obținerea datelor din surse administrative sau private. După încheierea procesului de recensământ, Biroul Național de Statistică va stabili perioada de desfășurare a anchetei postrecenzare, având ca scop evaluarea acoperirii și preciziei datelor colectate.

„Recensământul are ca obiectiv furnizarea de informații de interes public referitoare la populația rezidentă și locuințele din Republica Moldova. Aceste date vor fi utilizate pentru elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor publice, argumentarea deciziilor de dezvoltare umană, cercetarea științifică și sprijinirea mediului de afaceri”, se arată în Proiectul de Hotărâre aprobat de Guvern.

Sursa foto: BNS

Bugetul alocat pentru recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova

Bugetul total estimativ al recensământului populației și locuințelor, propus pentru anul 2024, este estimat la 329,2 milioane lei, inclusiv cca 36,8 milioane lei pentru modulul agricol.

Săptămâna trecută, Biroul Național de Statistică (BNS) a venit cu precizări legate de scopul și importanța Recensământului populației și locuințelor din 2024, dezminţind astfel materiale eronate, apărute în unele medii de informare.

”Scopul colectării în cadrul RPL a datelor despre locuințele din țară este de a colecta date privind nivelul de trai al populației, dotarea locuințelor cu principalele comodități precum baie sau duș, bucătărie, sistem de canalizare, instalații de încălzire, rampe de acces etc. Aceste date sunt utilizate pentru elaborarea politicilor publice naționale și locale, activități administrative, de cercetare, afaceri etc”, a transmis Biroul Național de Statistică, printr-un comunicat de presă.

Multe locuințe nu sunt înregistrate în Registrul bunurilor imobile

De exemplu, mai arată sursa citată, datele RPL vor ajuta la determinarea ponderii caselor cu acoperișuri din foi de ardezie care conțin substanțe toxice pentru sănătate, precum și a celor vulnerabile la dezastre naturale. Aceste date vor fi utilizate de către factorii de decizie la elaborarea politicilor pentru susținerea populației țării în vederea reabilitării locuințelor și construirii caselor de locuit durabile și sigure:

Sursa foto: Dreamstime.com

„Recensământul va oferi și alți indicatori care lipsesc în sursele de date administrative deținute de autoritățile Republicii Moldova. În prezent, în țara noastră sunt localități în care nu sunt efectuate lucrări cadastrale masive și respectiv o bună parte a locuințelor nu sunt înregistrate în Registrul bunurilor imobile.

Totodată, în localitățile țării, unde au fost efectuate lucrările cadastrale masive, este înregistrată de regulă doar clădirea de bază. În același timp, procedurile de înregistrare a clădirilor în Registrul bunurilor imobile presupun un anumit grad de finalizare a construcțiilor și din acest motiv multe din casele individuale construite de către persoanele fizice, dar care nu sunt finalizate, lipsesc în baza de date cadastrală, deși persoanele locuiesc în asemenea locuințe”.