Recensământ 2022. Duminică, 31 iulie, este ultima zi de recenzare

Sursă foto: Arhiva EvZ

Duminică, 31 iulie, este ultima zi până la care se mai poate face recensământul populației și locuințelor. Termenul a fost prelungit de autorități pentru că procesul de recenzare nu a decurs atât de bine pe cât se spera. Cei care doresc să se mai recenzeze o pot face la unul dintre centrele care au fost deschise în mai multe localități din țară.

Recensământul 2022 se încheie duminică, 31 iulie, după ce termenul de încheiere al procesului a fost prelungit de pe 17 iulie. Autoritățile au luat această decizie, de prelungire, după ce s-a constatat că procedura se desfășoară greoi, iar numărul celor recenzați este destul de redus. Pentru a accelera recensământul au fost deschise puncte fixe de recenzare în mai multe localități din țară. Însă nu a fost o soluție de succes.

Cei care nu au fost recenzați încă se mai pot prezenta la un astfel de centru pentru a completa un chestionar pus la dispoziție de autorități. Este nevoie de doar 10 până la 20 de minute pentru ca o persoană să poată răspunde la toate întrebările din document.

Potrivit datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică, Bucureşti plus regiunea Ilfov şi judeţul Timiş sunt codaşe în clasamentul recenzării. Procentul celor care au completat chestionarele cu întrebări destinate populației se situează în jurul a 50%.

Județele codașe la recensământ

În Bucureşti doar puțin peste jumătate din populaţie s-a recenzat, astfle că autorităţile au decis să ceară sprijinul primăriilor de sector. Bucureștenii se pot, astfel, recenza în mai multe locații, inclusiv la punctele deschise în stațiile de metrou. Aceste puncte vor funcționa până la finalul Recensământului în intervalul orar 9.00-21.00.

În Timiş, un judeţ cu o populaţie de aproximativ 700.000 de locuitori, procentul celor recenzați este tot de 50%.

Judeţul Botoşani este primul din ţară care a raport 100% din populaţie recenzată. De asemenea, Vrancea şi Bistriţa-Năsăud au finalizat și ele procedurile. Autorităţile din Botoşani au declarat că au apelat la ajutorul medicilor de familie, al preoţilor sau chiar al poliţiştilor locali pentru a convinge cetăţenii să completeze chestionarele.

Recensământul este obligatoriu

Recensământul este un proces obligatoriu pentru toți cetățenii României. Cei care refuză sau ignoră procesul de recenzare se pot trezi cu amenzi usturătoare. Acestea pornesc de la 1.000 de lei, dar pot ajunge până la 3.000 de lei.

Întregul proces al colectării datelor se desfăşoară cu asigurarea confidenţialităţii şi protecţiei depline a informaţiilor.

Obiectivul recensământului populației este de a afla numărul celor care trăiesc pe teritoriul României, dar și informații despre condițiile de locuit la nivelul fiecărei localități.

În funcție de datele colectate, autoritățile elaborează politici publice și totodată stabilesc alocările de fonduri pentru localități. Acestea țin cont de numărul de locuitori, caracteristicile și distribuția lor la nivel național și local. La nivel european, numărul de locuitori ai României este criteriu de alocare a fondurilor europene.