Recalcularea pensiilor s-a blocat într-o căsnicie

Recalcularea pensiilor s-a blocat într-o căsnicie

JUDECĂTOARE ÎN CONFLICT DE INTERESE. Magistratul care a suspendat recalcularea pensiilor militarilor e soţia unui fost poliţist.

Judecătoarea de la Curtea de Apel Cluj care a stopat recalcularea pensiilor militare e anchetată de Consiliului Superior al Magistraturii pentru conflict de interese.

Anchetă disciplinară

Judecătoarea Claudia Idriceanu avea obligaţia, potrivit Legii 303/2004, privind statutul ma gistraţilor, să se abţină de la judecarea acestui dosar deoarece avea un interes indirect, soţul acesteia, Florin Popicu, fiind ofiţer de poliţie în rezervă, categorie vizată de hotărârea de guvern pe care a suspendat-o. În declaraţia de avere a judecătoarei se arată că soţul acesteia este "rezervist MAI".

Ne puteți urmări și pe Google News

Surse din cadrul CSM au declarat că magistratul e cercetat disciplinar deoarece a încălat prevederile articolului 96, lit. C din Legea 303/2004, care se referă la "intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri privind satisfacerea intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane".

Motivarea sentinţei

În sentinţa dată de judecătoarea Claudia Idriceanu se arată că starea prezentată de cei şapte ofiţeri în rezervă care au solicitat anularea hotărârii de guvern care vizează recalcularea pensiilor mi li tare e una "întemeiată" şi "de natură a crea un dezechilibru între interesul general şi imperativele protecţiei drepturilor fundamentale ale persoanei".

Principalul argument al magistratului se referă la faptul că Legea 119/2010 nu conţine dispoziţii care să oblige o persoană pensionată în baza Legii 19/2000 să depună cerere de recalculare a pensiei şi documente doveditoare privind veniturile realizate.

Potrivit sentinţei, "nici dispoziţiile Legii 19/2000 nu impun o asemenea obligativitate, ci sugerează mai degrabă o facultate a beneficiarilor de a-şi dovedi în situaţiile prezentate cu acte doveditoare stagiile de cotizare".

O pagubă iminentă

Al doilea argument major se referă la "prevenirea unei pagube iminente" în cazul foştilor militari şi poliţişti, care se vor trezi cu alte pensii. Astfel, instanţa a reţinut că "necesitatea suspendării actului administrativ în litigiu se impune" tocmai pentru evitarea unei "pagube iminente".

"Dispoziţiile actului administrativ contestat fiind date în executarea acestei legi fac pentru prima dată referiri la situaţia în care beneficiarii acestora nu depun ce reri de recalculare şi documente doveditoare, caz în care se va proceda în mod discriminatoriu la determinarea punctajului mediu anual pe baza salariului mediu brut pe economie din perioadele respective", scrie în sentinţa Curţii de Apel Cluj.

Prezent la Cluj, ministrul apărării, Gabriel Oprea, a declarat: "Respectăm decizia instanţei şi aşteptăm o decizie definitivă a justiţiei, iar în perioada următoare vom vedea ce e de făcut". "Necesitatea suspendării actului administrativ în litigiu se impune pentru evitarea unei pagube iminente." SENTINŢA CURŢII DE APEL CLUJ

OPINIA AVOCATULUI

Trebuie suspendat şi un ordin de ministru

Avocatul din Cluj-Napoca care a obţinut în justiţie suspendarea Hotărârii de Guvern 735/2010, Viorel Iepure a declarat că sentinţa a fost comunicată guvernului, deoarece această instituţie este emitentul actului normativ.

"Noi am comunicat sentinţa guvernului, iar, dacă trăim într-un stat de drept, hotărârea de guvern trebuie suspendată până la existenţa unei decizii definitive a justiţiei în această chestiune. Am luat decizia să comunicăm sentinţa şi la Ministerul Apărării Naţionale, dar calea normală este ca guvernul să notifice ministerul că actul normativ este suspendat şi, în consecinţă, să oprească recalcularea pensiilor. În mod normal, după această sentinţă judecătorească trebuie suspendat şi Ordinul M101, emis de ministrul apărării, Gabriel Oprea, care prevede recalcularea pensiilor militare", ne-a declarat avocatul Viorel Iepure.