Recalcularea pensiilor. Ce se întâmplă cu indicele de corecție

Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

După recalcularea pensiilor, o parte dintre românii care s-au retras din activitate ar putea beneficia de mai mulți bani. După calculele prevăzute pentru majorarea din septembrie, cei care au ieșit la pensie înainte de anul 2011 vor avea parte de creșteri mari de venituri.

Recalcularea pensiilor. Mai mulți bani pentru această categorie de seniori

Casele de Pensii din țară au făcut ultimele calcule legate de creșterile din luna septembrie. Astfel, în perioada următoare, beneficiarii vor putea afla câți bani în plus vor primi după recalcularea pensiilor.

Daniel Baciu. Sursa foto. Facebook

O anumită categorie de pensionari ar urma să se bucure de o creștere semnificativă a veniturilor. Pensiilor lor se pot dubla începând din această toamnă.

Românii avantajați de noile norme legislative

Românii care s-au retras din activitate înainte de anul 2011, dar care au muncit mai mult de 25 de ani, ar putea primi pensii dublate de la 1 septembrie. Indicele de corecție a fost introdus prin Legea 263/2010 și s-a aplicat anual tuturor pensiilor. Acesta a variat între 1,12 și 1,41, însă conform noii legi, pensiile sunt recalculate fără acest criteriu.

„Pensionarii care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creșteri mai mici, iar cei care nu au beneficiat de indice de corecție vor beneficia de creșteri mai mari. Contează foarte mult care a fost nivelul contribuţiilor, istoricul profesional”, a declarat Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice.

Sursa foto: Dreamstime.com

Recalcularea pensiilor. Reguli pentru cei care vor să iasă mai repede din câmpul muncii

Românii care se vor putea pensiona anticipat trebuie să fi lucrat  cu forme legale, de la 20 de ani, în cazul bărbaților. Ministrul Muncii a precizat că această categorie nu va putea beneficia de puncte suplimentare.

„Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare (n.r stagiu de cotizare). În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nicio penalitate, adică dacă eşti bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate. Este foarte important ca pensionarii să ştie acest lucru, mai ales pensionabilii, să îşi facă planificarea carierei şi a vieţii în funcţie de acest lucru”,  a precizat recent ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.