“Rebelul pentru Hristos”, capturat

Fostul general congolez Laurent Nkunda, liderul unei facţiuni rebele ce acţionează în estul Republicii Democrate Congo, în provincia Nord-Kivu, a fost capturat în Rwanda, în urma unei operaţiuni militare comune susţinute de guvernele de la Kinshasa şi Kigali. Războiul civil din Congo pare să fi ajuns la final, deşi experienţa trecutului “vorbeşte” împotriva unei astfel de concluzii.

Povestea capturării unuia dintre cei mai căutaţi criminali de război din Africa (autointitulat “rebel pentru Hristos”) se scrie pe repede înainte. Peste 4000 de soldaţi rwandezi intră, la începutul acestei săptămâni, în Republica Democrată Congo pentru a ajuta forţele administraţiei de la Kinshasa să lichideze celula generalului Nkunda.

Rebelii opun trei batalioane de luptători care încearcă, pentru câteva zile, să reziste. Joi însă, “împinse” de forţa ofensivă a operaţiunii militare, liniile rebele încep să cedeze, iar Nkunda pătrunde pe teritoriul Rwandei. La ora 10 şi jumătate seara, fostul general este capturat de autorităţile rwandeze. Conflictul pare să fi ajuns în punctul final.

Rwanda – Congo – Nkunda, triunghiul intereselor “de culise”

Nimic nu este însă predictibil într-o zonă a Africii “perforată” în ultimele două decenii de nenumărate conflicte degenerate în acţiuni genocidare care au transformat Republica Congo într-un adevărat abator uman. Generalul Nkunda este o figură relativ nouă în peisaj, dar speculaţiile în jurul persoanei sale au fost intense în ultimii ani.

De altfel, intervenţia Rwandei de partea administraţiei congoleze miră, în contextul în care oficialii de Kigali au susţinut „în culise” mişcarea rebelă a lui Nkunda. Explicaţia e simplă: rebelii luptă pentru protejarea minorităţii Tutsi, ai cărei reprezentanţi conduc administraţia rwandeză. Se pare însă că noile realităţi diplomatice din zonă, în care Rwanda doreşte o mai strânsă colaborare cu Republica Congo, l-au lăsat pe fostul general „fără acoperire”.

Ofiţer în cel de-al Doilea Război Congolez de la sfârşitul anilor ’90, Nkunda s-a decis în 2004 să respingă autoritatea guvernării centrale şi să întreprindă acţiuni de gherilă în provincia Nord-Kivu. După repetate tentative eşuate de a prelua controlul unor centre urbane importante ale provinciei, rebelii semnaseră în ianuarie 2008 un acord provizoriu de pace cu autorităţile.

Demilitarizarea nu s-a produs însă, în parte pentru că rebelii lui Nkunda au refuzat să predea armamentul din dotare atâta timp cât miliţiile Hutu (împotriva cărora rebelii luptă pentru a proteja interesele minorităţii Tutsi) operau în zonă. La mijlocul lui 2008, conflictul a izbucnit cu furie, generând sute de mii de refugiaţi şi o anarhie pe care nici măcar ONU n-a putut să o gestioneze.

Arestarea lui Nkunda aduce cu sine speranţa unei pacificări în zonă, deşi jocurile politice invizibile au schimbat adesea realităţile cotidiene de la graniţa dintre Congo şi Rwanda.

5 milioane de congolezi au murit, în ultimii 10 ani, în conflictele etnice izbucnite în zonă
„Nkunda nu a fost capturat, a intrat de bunăvoie în Rwanda, fiind chemat pentru consultări” Jean-Desire Muiti, „secund” al generalului  Laurent Nkunda
„Vom cere extrădarea lui Nkunda. Există un mandat de arestare emis de autorităţile noastre pe numele lui. El este congolez. A comis crime în Congo. Aşa că este normal ca el să fie judecat în Congo” Lambert Mende, ministrul congolez al Informaţiilor