Statul rus se confruntă cu cea mai mare ameninţare de securitate din perioada recentă, în contextul rebeliunii grupului de mercenari Wagner. Cheia evoluției acestei crize este loialitatea forțelor de securitate și în special a militarilor din Garda Națională a Rusiei. Sunt concluziile la care au ajuns experții britanici din cadrul Ministerului Apărării.
Ministerul Apărării din Marea Britanie a transmis că Rusia se confruntă cu cea mai gravă criză de securitate din ultimii ani. În opinia experților britanici, felul în care va evolua revolta împotriva Moscovei, a grupului de mercenari Wagner, va depinde de felul în care vor reacționa trupele speciale ruse.
„În următoarele câteva ore, loialitatea forţelor de securitate ruse, şi în special a Gărzii naţionale a Rusiei, va fi esenţială pentru modul în care evoluează criza. Aceasta reprezintă cea mai semnificativă provocare de securitate pentru statul rus din perioada recentă”, a precizat Ministerul Apărării de la Londra.
Marea Britanie susţine că forţele grupului Wagner au trecut din regiunile ocupate din Ucraina în Rusia cel puţin în două locuri. Unitățile de mercenari au ocupat „aproape sigur” mai multe instalații militare cheie în Rostov-pe-Don, inclusiv cartierul general al armatei care conduce operaţiunile militare din Ucraina.
„Şi mai multe unităţi ale Wagner se îndreaptă spre nord prin oblastul Voronej, având aproape sigur scopul de a ajunge la Moscova”, a mai precizat Ministerul Apărării de la Londra evaluarea sa.
Londra se așteaptă la o confruntare „totală”
Există „dovezi foarte limitate de lupte între Wagner şi forţele ruse de securitate, unele dintre ele probabil au rămas pasive, cedând în faţa mercenarilor, a adăugat sursa citată. Ministerul apreciază că acest conflict escaladează într-o „confruntare militară totală”. În ultimele ore au apărut informații despre primele confruntări armate între mercenarii lui Evgheni Prigojin și armata regulată a Rusiei, în zona orașului Voronej. Armata rusă desfăşoară operaţiuni de „luptă” în regiune, la circa 600 km sud de Moscova, au anunţat autorităţile locale, relatează AFP.
„În cadrul operaţiunii antiteroriste pe teritoriul regiunii Voronej, forţele armate ale Federaţiei Ruse întreprind acţiuni operaţionale şi de luptă necesare”, a postat pe Twitter guvernatorul regional, Aleksandr Gussev.
Voronej se află aproximativ la jumătatea drumului între Moscova şi oraşul Rostov-pe-Don, unde Wagner a ocupat instalaţiilor militare. Anterior în cursul zilei de sâmbătă, o sursă rusă din domeniul securităţii a declarat pentru Reuters că luptători Wagner au preluat controlul asupra instalaţiilor din oraşul Voronej.
Vladimir Putin a declarat că operațiunea lui Prigojin este un act de „trădare” și a promis măsuri drastice.
„Mă adresez celor implicați să nu-și asume participarea la un conflict armat”, a spus el într-un discurs televizat.