Rebeliunea rebelilor în Donbas: bătălii între luptătorii pro-ruși cu diverse apartenențe instituționale. Pulsul planetei

Rebeliunea rebelilor în Donbas: bătălii între luptătorii pro-ruși cu diverse apartenențe instituționale. Pulsul planetei

Situația internă din zona ocupată a estului Ucrainei, acolo unde forțe ruse și proruse fac legea, a explodat în urma consumării în forță a unei operațiuni militare ce a așezat față în față omuleții verzi ai forțelor militare ruse, voluntari și mercenari fără însemne și forțele de poliție înarmate.

Situația a escaladat dramatic și a fost nevoie de deplasări masive de trupe din Donetsk pentru a calma situația din Luhansk, cealaltă pseudo-republică populară fantoșă a Kremlinului, și a prelua controlul despărțind trupele rivale locale.

Relatările sunt diverse și contradictorii și în presa rusă, și la nivel local, internetul, radioul și televiziunea au fost blocate și li s-a interzis să mai transmită pe perioada conflictului fratricid ce i-a așezat față în față pe liderul republicii separatiste, Igor Plotnitski, și pe pretinsul Ministru de Interne, Igor Kornet. Cei doi au intrat în conflict deschis, desfășurându-și trupele înarmate cu automate și lansatoare de rachete, pentru că primul a decis demiterea celui de-al doilea, care a refuzat să execute decizia și a scos trupele pe străzi, luând cu asalt și Procuratura și arestându-i pe toți procurorii locali.

Situația e ambiguă și periculoasă și ar fi pornit, potrivit uneia dintre părți, Igor Plotnitski, de la ocuparea de către pretinsul său Ministru de Interne al casei abandonate a unei localnice, Nina Kvirtsova, încă din 2014, iar după ce aceasta a revenit și a cerut casa înapoi, s-a declanșat conflictul pe această motivație a demiterii ministrului de Interne. Însă conflictul a escaladat și a dus la apariția „omuleților verzi” pe străzi, trupe fără însemne care au înconjurat instituțiile și au procedat la arestări, printre altele cele ale tuturor procurorilor locali, alți oficiali fiind protejați de Plotnitski. Nu se știe sigur apartenența acestor forțe și pentru cine lucrau, există relatări care privesc ambele tabere, cert este că Ministrul de Interne a dispărut, după ce se opusese demiterii și a fost capturat, deci a scăpat fără să se cunoască situația sa, ulterior a dispărut liderul Plotnitski, care se pare că a plecat în Rusia sau a fost extras acolo. Există date potrivit cărora, în această dispută, Moscova l-ar susține pe Ministrul de Interne, dar nu l-ar elimina nici pe Plotnitski, dacă rezolvă disputa de putere.

Prima tentație a ministrului de Interne separatist de la Luhansk a fost să vorbească despre o tentativă de a prelua puterea a unor trupe ucrainene speciale, iar intrarea omuleților verzi în dispozitiv a fost foarte rapidă, urmată de deplasarea tehnicii blindate din Denaltseve și Donetsk, de la cealaltă auto-proclamată republică separatistă, pentru a se interpune și a bloca confruntarea. Misiunea OSCE de monitorizare a confirmat mișcările convoiului de vehicule și acumularea de forțe în regiune, explicate, stângaci, de localnici separatiști printr-o pretinsă serie de exerciții militare intempestive, făcute în regiune de separatiști. Forțele sunt impresionante, 6 tipuri de vehicule militare, plus 20 de mașini civile de transport cu peste 50 de militari înarmați cu automate și lansatoare de rachete a fost numai forța deplasată din Debaltseve, respectiv cam tot atâta din Donetsk pentru preluarea controlului și blocarea confruntării. Partea ucraineană a confirmat fuga liderului Ogor Plotnitski în Rusia.

Dacă se menține confuzia privind cine și pe cine reprezintă, cine e comanditarul și ce instituție coordonează fiecare personaj de pe teren în Luhansk, un lucru este cert: Moscova are tot mai mari probleme în a gestiona situația în regiune din cauza rivalităților diferitelor categorii de forțe, dar și a diferitelor instituții ruse implicate. Cum negarea credibilă e necesară, această legătură laxă între centru și conducătorii locali dă multă bătaie de cap Rusiei în ceea ce privește rivalitățile de pe teren pentru putere și bunuri acumulate, mai ales că vorbim aici despre lipsa unei asumări directe a lanțului de comandă între diferitele grupări rivale ce primesc comenzi de la instituții diferite – Armată, GRU-serviciile speciale ruse, FSB-serviciile de Securitate interne și cu responsabilitate în spațiul CSI, Wagner și firmele private de mercenari implicate pe teren.

Mai mult, lovitura vine după ce președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat formal că a vorbit pentru prima oară la telefon cu liderii pretinselor republici populare, Luhansk și Donetsk, și după ce asasinate, răpiri, atentate teroriste cu bombe și mitralieri ale vehiculelor au fost instrumentele prin care s-au tranșat rivalitățile politice, criminale și financiare de până acum, în Luhansk. Este, însă, pentru prima dată când confruntarea a avut asemenea structuri de forțe față în față și tot pentru prima dată când confruntarea de ruptură a fost pe punctul să vulnerabilizeze complet structura rusă și pro-rusă din regiunea Luhansk, creând oportunității părții ucrainene de a prelua controlul, la solicitarea localnicilor. Confruntarea e indecisă iar rezultatul încă nesigur.