Rebelii sirieni au pornit o contraofensivă împotriva militanţilor islamişti care le-au deturnat revolta armată

Mai multe formaţiuni rebele siriene şi-au unit forţele împotriva islamiştilor cei mai radicali pentru a prelua controlul asupra teritoriilor cucerite de aceştia, dar şi pentru a recâştiga capitalul de încredere în ochii statelor occidentale care nu mai vor să le ajute.

Opoziţia armată siriană este împărţită în două mari tabere, una moderată, reprezentată în special de Armata Siriană Liberă (ASL), şi una radicală, din care fac parte formaţiuni islamiste, unele având legături cu Al-Qaida, cele mai cunoscute fiind Jabhat al-Nusra şi Statul islamic din Irak şi Levant (EIIL).

Acestea din urmă au luptat iniţial alături de rebeli, dar în ultima vreme se confruntă tot mai frecvent şi cu aceştia, împotriva cărora a obţinut la sfârşitul anului 2013 victorii semnificative. Dar, începând de vineri, trei grupări ale rebelilor au pornit o contraofensivă, potrivit ONG-ului Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH), cel puţin 34 de jihadişti fiind ucişi în luptele din nordul Siriei, potrivit AFP.

Conform unor analişti cunoscători ai mişcărilor radicale islamice, rebelii sirieni au decis să treacă la acţiune pentru că nu mai acceptă ambiţiile hegemonice ale EIIL, care în ultimele zile a preluat controlul mai multor zone urbane din Irak, iar în Siria a comis numeroase atrocităţi, ucigând în închisoare şi un medic rebel foarte popular. Acest asasinat face parte dintr-o lungă serie de răpiri şi crime atribuite militanţilor EIIL.

Creată în ianuarie 2012 la iniţiativa irakianului Abou Bakr al-Bagdadi, liderul al-Qaida din Irak, această grupare radicală este condusă în principal de lideri militari irakieni şi libieni, iar cei mai mulţi lideri religioşi sunt saudiţi sau tunisieni.

Ofensiva împotriva EIIL a fost foarte bine primită de opozanţii sirieni din exil, care o acuză că, prin abuzurile comise, a “furat" revoluţia împotriva preşedintelui al-Assad. De asemenea, rebelii încearcă astfel să arate că se delimitează de islamiştii radicali, după ce pe 11 decembrie Statele Unite şi Marea Britanie au anunţat suspendarea ajutorului ne-letal acordat opoziţiei armate, de teamă că acesta ar pute ajunge şi la jihadişti.

Dar, în opinia unui expert apropiat de regimul de la Damasc, aceste evoluţii sunt motivate de încercarea de a face alte grupări rebele islamiste rebele mai prezentabile pentru Occident, astfel încât ele să fie invitate la conferinţa de pace Geneva-2, care începe în data de 22 ianuarie.