Rebelii Houthi au oprit transportul de gaz natural lichefiat pe Marea Roșie
- Julieta Savitchi
- 15 ianuarie 2024, 15:06
Gruparea Houthi din Yemen, susținută de Iran, care se declară susţinătoare a mişcării Hamas, atacă din noiembrie navele din Marea Roșie, parte a unei rute care reprezintă aproximativ 12% din traficul maritim mondial
Qatar Energy, al doilea mare exportator mondial de gaze naturale lichefiate, a decis să nu mai trimită petroliere prin Marea Roșie.
Despre aceasta scrie Reuters, cu referinţă la o sursă de rang înalt care are date directe despre acest subiect.
Petrolierele Qatar Energy, blocate
Cel puțin patru petroliere folosite pentru a transporta gaz natural lichefiat din Qatar au fost blocate în weekend, după ce forțele americane și britanice au răspuns prin zeci de lovituri aeriene și maritime asupra unor ținte Houthi din Yemen.
Nava Al Ghariya, Al Huwaila și Al Nuaman încărcaseră gaz natural lichefiat la Ras Laffan, în Qatar. Ele se îndreptau spre Canalul Suez. Dar s-au oprit în largul coastei Omanului la 14 ianuarie, potrivit datelor de urmărire a navelor LSEG.
Nava Al Rekayyat, care se întorcea în Qatar, s-a oprit pe parcursul traseului său pe 13 ianuarie în Marea Roșie.
Ruta alternativă spre Europa, mai costisitoare
Ruta alternativă spre Europa, care ocolește Capul Bunei Speranțe, ar putea adăuga aproximativ 9 zile la călătoria de 18 zile din Qatar, a declarat analistul ICIS LNG Alex Froley.
Un trader a calculat că acest lucru ar putea adăuga aproximativ 1-1,30 euro pe megawatt oră (MWh) la prețul încărcăturii. Deși ar fi compensat parțial prin neplata taxelor pentru canalul Suez.
„Qatar va lua doar ruta lungă prin Capul Bunei Speranțe. Ceea ce va duce la întârzieri de livrare. Dar nimic dramatic pentru balanțele europene”, a declarat luni o altă sursă de tranzacționare.
În timp ce mai multe nave de gaz natural lichefiat și-au schimbat cursul, altele au continuat să treacă pe lângă Yemen prin Marea Roșie și Canalul Suez.
Atacurile care au blocat transportul Qatar Energy
De la începutul războiului, la 7 octombrie, între Hamas şi Israel în Gaza, rebelii Houthi au intensificat atacurile în Marea Roşie împotriva unor nave care navighează în largul coastelor Yemenului şi care ar avea legături cu Israelul.
În ultimele săptămâni, mai multe rachete şi drone au fost doborâte de nave de război americane, franceze şi britanice care patrulau în zonă.
Mișcarea Houthi a fost formată în anii ’90 pentru a combate corupția fostului președinte al Yemenului, Ali Abdullah Saleh. Din 2014, ei luptă într-un război civil împotriva guvernului. Hezbollah le-a oferit o expertiză militară și instruire extinsă, conform institutului american de cercetare, Centrul de Combatere a Terorismului.
Iranul este suspectat că a furnizat arme Houthi, dar a negat implicarea în atacurile din Marea Roșie.