Suntem un popor de proprietari. Un raport al băncii elvețiene Credit Suisse arată că România a procreat peste 15.000 de noi milionari în dolari în plină pandemie. Potrivit unui studiu realizat de Eurostat în 2019, avem cei mai mulți proprietari de imobile dintre toate statele Uniunii Europene.
Procentul este unul aiuritor: 96% dintre români sunt proprietarii cel puțin ai unei locuințe. La polul opus, țările în care o mare parte a populației locuiește în imobile închiriate sunt Germania, cu 49% chiriași, Austria, cu 45% și Danemarca, unde 39% dintre danezi nu sunt proprietarii unei locuințe.
Prețuri derizorii pentru locuințe
În februarie 1990, Consiliul Frontului Salvării Naționale (CFSN) a emis Decretul-Lege nr. 61 privind vânzarea de locuințe construite din fondurile statului către populație. De respectivul decret au beneficiat peste opt milioane de români.
Evident că s-a vândut tot ce înseamnă bloc comunist, de la „cutiile de chibrituri“, așa cum erau numite cuburile imense de betoane ale căminelor de nefamiliști, care și azi își etalează combinezoanele, chiloții și izmenele întinse pe sârme la uscat, până la apartamentele construite special pentru securiști, milițieni, activiști PCR și nomenclaturiști.
Miezul legii de împroprietărire la prețuri derizorii îl exprimă art. 3: „Locuințele prevăzute la art. 1 se vînd cetăţenilor români cu domiciliul în ţară, cu achitarea integrală a preţului la încheierea contractului de vânzare sau prin acordarea unui împrumut de către Casa de Economii şi Consemnaţiuni, fără restrictii privind deţinerea în proprietate a unei a doua locuințe. Odată cu locuința se transmite cumpărătorului acesteia şi dreptul de folosinţă asupra terenului aferent, pe durata existenţei construcţiei.“
Împroprietărirea chiriașilor din casele naționalizate
O altă lovitură politică a acelor ani a fost împroprietărirea chiriașilor din casele naționalizate sub acoperirea unei legi odioase care ar fi trebuit să fie reparatorie pentru foștii proprietari. Sute de mii de foști chiriași au putut deveni astfel peste noapte proprietari cu acte în regulă. Case de epocă, cele mai multe ridicate de negustori înstăriți, printre care mulți etnici evrei, dar și de către sași ori maghiari, rechiziționate de comuniști, au intrat pe mâinile fostei nomenclaturi. Unele valorează acum la prețul pieței milioane de euro. Legea pentru împroprietărirea chiriașilor, sub umbrela unui act legislativ care ar fi stipulat, vezi doamne, conduita politică reparatorie pentru foștii proprietari, a condus la un lung șir de procese la CEDO, care continuă și azi.
Așa se face că am ajuns un popor de proprietari fără sentimentul cotidian al locuirii, în condițiile în care milioane de posesori ai unui act de proprietate imobiliară nu au pus niciodată mâna pe o cărămidă, scrie dw.com.
În prezent milioane de români trăiesc sub pragul sărăciei, iar mare parte a pupulației își duce existența de pe o zi pe alta și pe fondul unei adevărate explozii ale prețurilor. La mâncare, utilități, combustibili, practic la tot.