Editura Evenimentul si Capital

O realitate anapoda la care eu am reacționat ca Pilat din Pont. România lui Cristoiu

Autor: | | 2 Comentarii | 8162 Vizualizari

Partea dedicată Procesului lui Iisus din romanul lui Mihail Bulgakov, Maestrul și Margareta, debuteză cu impresionanta întîlnire dintre Mîntuitor, aici Yeshua, și Pilat din Pont, marcată în viziunea marelui scriitor rus de încercarea procuratorului de a-l salva pe cel condamnat de iudei, pentru că în prezența acestuia îi trecea cumplita hemicranie. Are loc următorul dialog:

„Levi Matei, răspunse cu bunăvoinţă omul; strîngea dările; m-am întîlnit cu el prima dată pe drumul spre Betfaghe, în locul unde iese în clin o grădină de smochini, şi am stat de vorbă cu dînsul. La început, s-a purtat duşmănos cu mine şi chiar m-a jignit, adică a crezut el că mă jigneşte, fă-cîndu-mă cîine. Spunînd aceasta, arestatul zîmbi: eu nu văd nimic rău în acest animal şi cuvîntul n-are de ce să mă supere. Secretarul nu mai notă nimic, aruncînd cu coada ochiului o privire mirată, nu arestatului, ci procuratorului.

- ... Dar, după ce m-a ascultat, Levi s-a mai îmblînzit, urmă Yeshua; pînă la urmă a aruncat banii în drum, spunînd că merge cu mine să pribegească... Pilat zîmbi neîncrezător, rînjindu-şi dinţii galbeni, cu obrazul bolnav nemişcat şi rosti, întorcîndu-se cu tot trupul spre secretar:

– O, cetatea Yerushalayimului! Cîte nu se aud în ea! Auziţi! Cel ce strînge dările a aruncat banii în drum!”

De fiecare dată cînd am citit acest fragment, mi-am imaginat descumpănirea romanului care era Pilat din Pont în fața realităților din Iudeea. Mintea de roman era rațională. Mintea care făcea poduri, apeducte și șosele. Realitățile din Iudeea erau descumpănitoare din acest punct de vedere. Era printre altele unul dintre motivele pentru care Pilat din Pont se considera nedreptățit, pentru că-l trimiseseră ca procurator tocmai aici. Un fel de ambasador străin trimis la post la București. Parcă o aud pe nevasta respectivului bombănind că puteau să-l trimită la Paris, sau la Roma sau măcar la Budapesta. Dar la București! Eu nu sînt Pilat din Pont, procuratorul Iudeii în vremea Împăratului Tiberiu. Care Împărat se afla în anul Procesului – 33- la Capri. Prin urmare, nu trec cele întîmplate în jurul meu printr-o minte de roman, care nu poate concepe ca un vameș - funcționar al statului - să facă astfel de gesturi nelalocul lor precum aruncarea banilor strînși din taxe și impozite. Sînt însă un om normal cu o minte normală. În aceste condiții, am avut o reacție asemănătoare celei a lui Pilat din Pont citind această știre de pe site-ul Realitatea.net din 10 octombrie 2018: „Fostul premier Dacian Cioloș, aflat la Iași, a fost luat la întrebări de o vânzătoare chiar de la intrarea în magazin. Femeia s-a arătat dezamăgită de felul în care se face politică în România, dar și de evoluția societății în perioada în care Dacian Cioloș era la Palatul Victoria.” Potrivit minții mele de om normal, cînd cineva intră într-un magazin, vînzătoarea îi surîde imediat și îl întreabă:

Can I help you?

Vînzătoarea din știrea, difuzată de alt fel de întreaga presă, nu numai că n-a procedat conform standardelor atît comerciale, cît și de bun simț, dar mai mult s-a lansat într-un discurs politic de tipul celui rostit de Conu Leonida în fața Efimiței în camizol:

„Și niciodată nu voi mai merge la vot. Întotdeauna iese cine se dorește și cine trebuie să fie la putere. Toți care ajung sus vor doar să sugă ciolanul, ajunge să roadă în așa hal încît nici măduvă nu mai are ciolanul.”

Din relatările presei s-a înțeles că vînzătoarea a dat astfel curs nemulțumirii față de felul în care Dacian Cioloș a guvernat țara.

În Cetatea Yerushalayimului, Pilat din Pont își arată uluirea față de un vameș care, în loc să strîngă dările, le aruncă. În Cetatea României, un om normal are tot dreptul să fie uluit de vînzătoarea care, în loc să-l servească pe clientul Dacian Cioloș, îi ține un discurs politic. 24 septembrie 2018. Mediafax publică următoarea depeșă: „Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea, și soția acestuia au fost agresați pe stradă, Parchetul Judecătoriei Sectorului 5 deschizând un dosar penal în care se cercetează fapte de amenințare și tulburarea ordinii publice. Incidentul a avut loc în urmă cu 10 zile.

Procurorii Parchetului de pe lîngă Judecătoria Sectorului 5 au deschis dosar penal in rem pentru amenințare și tulburarea liniștii publice, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvînt al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Sectorului 5, Andreea Ceaușu.

Halep-Serena. Cine e NOUL ANTRENOR, cati bani a castigat Simona, ce turneu urmeaza!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI