Realista Hillary Clinton a împăcat NATO cu Rusia

După ce secretarul de stat american a făcut apel la realism, Alianţa a decis ieri să reia relaţiile oficiale cu Moscova.

NATO a decis reluarea relaţiilor oficiale cu Moscova, suspendate în august 2008 din cauza războiului ruso-georgian, a anunţat ieri, la Bruxelles, secretarul general al Alianţei, Jaap de Hoop Scheffer, citat de AFP. Anterior acestui anunţ, secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, declarase că, „în numele realismului”, NATO trebuie să „meargă înainte” şi să reia relaţiile cu Rusia, dar fără a lăsa afară fostele state sovietice Ucraina şi Georgia. „În ceea ce priveşte Rusia, este timpul să căutăm un nou început”, a spus Clinton, în primul său discurs rostit în faţa şefilor diplomaţiilor din statele membre ale Alianţei, printre care s-a numărat şi ministrul român de externe, Cristian Diaconescu.

„Chiar dacă unii vor percepe Consiliul NATO-Rusia ca pe o recompensă ori o concesie făcută Rusiei, acesta trebuie considerat drept un mecanism de dialog asupra subiectelor de dezacord, precum şi o platformă de cooperare, în interesul nostru”, a spus şefa diplomaţiei americane. „A sosit ora realismului, precum şi cea a speranţei”, a adăugat Clinton, care astăzi va avea o întrevedere separată, la Geneva, cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. „Putem şi trebuie să găsim căi de a lucra constructiv cu Rusia acolo unde împărtăşim zone de interes comun, inclusiv ajutarea oamenilor din Afganistan. Şi trebuie să ţinem deschisă uşa NATO pentru ţări europene precum Ucraina şi Georgia şi să le ajutăm să atingă standardele Alianţei”, a mai spus Hillary Clinton. Susţinere pentru Georgia

Rusia se opune vehement integrării în NATO a celor două ţări, privite la Moscova ca parte a sferei de influenţă proprii. Clinton a subliniat că membrii Alianţei nu ar trebui să recunoască „niciodată” teritoriile separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia sau să accepte aserţiunile Rusiei privind sfera ei de influenţă asupra unor state.

Scheffer mai apreciase ieri că relaţiile Alianţei cu Rusia s-au ameliorat suficient cât să poată recomanda o reluare oficială a dialogului între părţi, întrerupt acum şase luni. „Sentimentele mele în această privinţă sunt pozitive, şi deci îmi rămâne doar să sper că miniştrii (de externe ai ţărilor membre NATO - n.r.) vor fi de acord cu mine”, a declarat el, puţin înaintea anunţului oficial.

În deschiderea reuniunii Alianţei, Scheffer a mai afirmat că statele membre NATO „nu se tem să-şi exprime divergenţele cu Rusia”, dar că între timp s-au deschis multe domenii de cooperare cu acest stat, în special în ce priveşte Afganistanul, combaterea terorismului sau a proliferării armelor de distrugere în masă. O poziţie similară a exprimat ministrul britanic de externe, David Miliband, care s-a plasat în postura de purtător de cuvânt al majorităţii ţărilor NATO care doresc refacerea imediată a relaţiilor cu Rusia.