Evenimentul Zilei > Politica > Reacțiile liderilor politici. Traian Băsescu: ”Orban, acum! Nu plimba medicul, du-l direct în străinătate!”
Reacțiile liderilor politici. Traian Băsescu: ”Orban, acum! Nu plimba medicul, du-l direct în străinătate!”

Reacțiile liderilor politici. Traian Băsescu: ”Orban, acum! Nu plimba medicul, du-l direct în străinătate!”

Câțiva politicieni au reacționat deja la știrea despre tragedia de la Spitalul Județean Piatra Neamț. Cel mai scurt mesaj, care conține și o soluție, este cel al fostului președinte Traian Băsescu. El se referă strict la salvarea medicului de la Neamț care are arsuri după ce a salvat mai mulți bolnavi din foc. Sunt și alte reacții, ale lui Dacian Cioloș și Vlad Voiculescu, cei care au venit la putere după nenorocirea incendiului de la Colectiv. Ne aducem aminte de ce spuneau atunci, să le cântărim sfaturile și atitudinea de acum.

Traian Băsescu, fost președinte al României

„Orban!
Acum!
Dacă îl plimbi pe medicul-erou de la Piatra Neamţ pe la spitalele din Iaşi şi Bucureşti, practic nu-i dai nicio şansă.
Singura soluţie este să-l trimiţi pe acest medic ce are arsuri grave pe 80 la sută din corp, cu un avion, direct în străinătate, în această noapte”.

Klaus Iohannis, președintele României

„Tragedia care a avut loc la Spitalul Județean Piatra Neamț a îndoliat întreaga țară. Sunt profund îndurerat de decesul pacienților de la Secția de Terapie Intensivă și transmit condoleanțe și multă putere familiilor în aceste momente grele. Urez însănătoșire grabnică victimelor aflate în stare foarte gravă! Sunt alături de toți cei care sunt afectați de acest accident îngrozitor”.

Corupția ucide, domule președinte? Accident îngrozitor a fost și la Colectiv. Acolo ISU știa că localul nu are autorizație, așa cum știe că nu există autorizație pentru secția ATI din Spitalul Județean Piatra Neamț. O să vedeți!

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății după Colectiv

„Ingrozitor. 10 bolnavi de coronavirus, intubați la Secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, au decedat în urma unui incendiu. Inca unul este in stare foarte grava iar medicul de gardă la ATI care a incercat sa ii ajute se pare ca a suferit de asemenea arsuri pe 80% din suprafața corpului.

Nu stim care este cauza dar o cauza probabil este legata de instalațiile de oxigen. De starea instalatiei si de operarea ei.

Ranitii ar trebui transferati urgent intr-un centru care ii poate ajuta. Posibil sa fie nevoie de transfer in strainatate – lucru complicat in vremurile covid. Ministerul Sanatatii ar trebui sa se mobilizeze.

Chiar daca va dura pana vom afla cauzele exacte ale incendiului de la Piatra Neamt, Ministerul Sanatatii ar trebui sa se asigure ca instalatiile de oxigen din spitalele sunt verificate iar procedurile sunt clare si complete. Asta ar trebui facut urgent”.

Cât a fost ministrul Sănătății nu a dispus niciodată verificarea rețelelor de aer condiționat sau instalațiilor de oxigen din spitale.

Dacian Coloș, premier desemnat după tragedia din club

„Sincere condoleanțe și toată compasiunea mea familiilor celor care și-au pierdut viața în incendiul de la spitalul din Piatra Neamț. Dumnezeu să-i odihnească pe cei duși și să-i întărească pe cei rămași.

Este absolut revoltător că acești oameni, luptându-se cu forme severe de COVID, n-au avut nicio șansă, secerați de incendiul de la secția ATI – secția în care își puseseră ultima speranță de viață. Cer autorităților să facă totul pentru a salva viețile celor scoși din incendiu, să nu ezite să transfere victimele la spitalele specializate din străinătate.

În flăcările de la Spitalul din Piatra Neamț vedem din nou sistemul sanitar secătuit de corupție, de lipsuri, de cârpeli”.

Cum, domnule Cioloș, operăm cu două măsuri? Nu Jos Ponta, nu Jos PSD, pardon!, Jos Orban, Jos PNL? Când erați premier nu ați făcut mai nimic pentru spitalele astea nenorocite pe care le avem. Ba nu, le-ați schimbat managerii! În anul acela cât ați condus Guvernul cum ați stârpit corupția din sistemul sanitar? Acum corupția nu mai ucide, doar a secătuit sistemul?

Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean (PSD)

„Din nefericire, asistăm la o tragedie fără margini. În aceste momente gândurile mele merg spre familiile celor decedați. Toate eforturile personale se îndreaptă spre administrarea situației la fața locului. Acum vreau să mă asigur că pacienții și cei răniți în incendiu sunt în siguranță. Mâine sper să avem o concluzie administrativă despre cauze și despre responsabili.

Este un moment greu pentru noi toți.
Fac un apel către întreaga clasă politică să nu folosească acest eveniment tragic în interes politic sau electoral. O tragedie națională nu trebuie să fie manipulată pentru interesele politice efemere ale unora sau altora.

Nu este momentul să vă cățărați pe cadavre! Ne plângem morții, oameni care au sfârșit sub privirile celor care făceau tot ce le stătea în putere ca să îi salveze! Nu folosiți această tragedie în scop electoral.

Organele abilitate au pornit o anchetă pentru a afla care sunt cauzele și cine sunt vinovații acestei tragedii. Sunt primul care susțin că toți cei care vor fi găsiți vinovați pentru această nenorocire vor trebui să plătească!”

Extraordinar tupeu! Păstorește de ani de zile județul și n-a fost în stare să renoveze și să doteze un spital într-unul dintre cele mai frumoase orașe ale țării! Grija lui acum e să nu se folosească evenimentul în scop electoral! Ancheta procurorilor nu-i va indica pe ei, politicienii locali și de la centru , vinovați direct, dar sunt vinovați morali pentru tot ce înseamnă mizeria din spitale, lipsa de protecție, lipsa materialelor sanitare etc, etc.

Și el și ministrul Nelu Tătaru de la PNL știau bine ce se petrece în spitalul acela, unde în câteva luni s-au schimbat 10 manageri, iar cadrele medicale au făcut reclamații publice despre mizeria care domnește acolo.

Medicul-erou Cătălin Denciu , plimbat cu ambulanța

Abia la ora 23.15, medicul ars, Cătălin Denciu , a fost urcat într-o ambulanță pentru a fi transferat la Spitalul Floreasca din București. Mutarea s-a petrecut după ce ministrul Tătaru a ajuns la Piatra Neamț.

Nu se știa exact traseul de transfer. Va fi dus la Iași și acolo urcat într-un avion pentru a fi adus în Capitala sau medicul rănit va fi adus cu ambulanța în București. Se vorbește că va fi dus, într-un final, în Belgia. Deocamdată e noapte. Surse guvernamentale spun că o decizie se va lua duminică dimineața.

Amintesc că incendiul a izbucnit pe la ora 18.30 și a fost stins la ora 19.30, conform ISU Piatra Neamț. Medicul care și-a riscat viața și a salvat bolnavi are arsuri pe 80% din suprafața corpului, conform primelor comunicări ISU.

(Textul a apărut pe site-ul Rețete și Vedete, sâmbătă noaptea)