Planul de pace prezentat marți de președintele SUA pentru reglarea conflictului israeliano-palestinian a fost primit prudent de comunitatea internațională
„Acordul secolului”, prezentat marți de Donald Trump la Casa Albă a generat numeroase reacții din partea comunității internaționale. Imediat respins de palestinieni și aliații lor, planul de pace a fost , firește, salutat de premierul israelian, în timp ce europenii s-au arătat prudenți.
Acest plan, care acordă Israelului numeroase concesii, inclusiv ratificarea suveranității israeliene asupra coloniilor din Cisiordania, propunând patru ani de negocieri pentru a se ajunge la crearea unui stat palestinian fragmentat, având capitală Ierusalim-Est, a fost aplaudat de premierul israelian Benjamin Netanyahu.
„Astăzi ați desenat un viitor luminos, un viitor luminos pentru israelieni, pentru palestinieni și pentru regiune, prezentând o cale realistă către o pace durabilă”, a declarat Netanyahu.
Președintele Autorității palestiniene, Mahmud Abbas, care în ultimele luni a refuzat ofertele de dialog ale președintelui Trump, a declarat că acest plan de 80 de pagini „nu va trece”.
„Le spun lui Trump și lui Netanyahu: Ierusalimul nu este de vânzare, drepturile noastre în ansamblu nu sunt de vânzare și nu fac obiectul unui negoț. Acordul vostru, această conspirație, nu va trece”, a declarat Abbas, scrie Le Monde.
Hamas, care controlează Fâșia Gaza, o enclavă palestiniană de două milioane de oameni separați geografic de Cisiordania, a respins, de asemenea, propunerea americană.
Turcia: un plan născut mort
Turcia nu aderă la planul american pe care-l califică un „plan de anexare care urmărește să ucidă soluția două state și să fure teritoriile palestiniene”, a considerat ministerul turc de Externe.
Alte reacții mai favorabile au venit din regiune. „Iordania susține eforturile sincere vizând obținerea unei păci juste și globale”, a cărei singură cale este stabilirea unui stat palestinian independent în cadrul frontierelor stabilite în 1967 , având Ierusalim-Est drept capitală, a declarat ministrul iordanian de Externe, Ayman Safadi.
Arabia Saudită „apreciază” eforturile președintelui american Donald Trump pentru un plan de pace în Orientul Mijlociu, a declarat miercuri ministerul saudit de Externe, solicitând negocieri directe între Israel și palestinieni.
Europa circumspectă
Londra a văzut în proiectul oferit de Statele Unite „o propunere serioasă”. „Doar liderii Israelului și ai teritoriilor palestiniene vor putea spune dacă aceste propuneri pot satisface nevoile lor și aspirațiile oamenilor pe care îi reprezintă", a spus ministrul britanic de Externe, Domnic Raab.
Franța și-a exprimat convingerea că soluția „două state”, în conformitate cu legislația internațională și cu parametrii agreeați la nivel internațional, este necesară pentru stabilirea unei păci juste și de durată în Orientul Mijlociu.
Berlinul a amintit că doar o soluție „acceptabilă pentru ambele părți” poate conduce la pace. O referire clară la respingerea totală de către palestinieni a planului propus de Donald Trump.
„Propunerea americană ridică chestiuni pe care le vom discuta acum cu partenerii noștri din Uniunea Europeană", a cxomunicat ministerul german de Externe, scrie și France 24.
Rusia a pledat pentru „negocieri directe” între israelieni și palestinieni, pentru a ajunge la un „compromis reciproc acceptabil”.
La New York, purtătorul de cuvânt al Organizației Națiunilor Unite a amintit că organizația internațională cere respectarea granițelor definite în 1967. Poziția Națiunilor Unite asupra soluției „două state” a fost definită de-a lungul anilor prin rezoluții relevante pentru Consiliul de Securitate și Adunarea, se arată într-un comunicat de presă.
România: vom analiza planul
Ministrul român de Externe Bogdan Aurescu a reacţionat, miercuri, la planul prezentat de Trump. România a luat notă de acest plan și îl analizează. Vom continua să susținem soluția „două state” pentru a asigura o pace și securitate durabile. Orice plan care stimulează rezolvarea conflictelor este binevenit. Vom participa activ la dialogul din cadrul UE și vom promova eforturile diplomatice cu toate părțile relevante, a scris Aurescu pe Twitter.