Oficiali politici din state europene s-au exprimat pe larg, pe marginea referendumului din Grecia, încheiat cu victoria taberei care se opune propunerilor creditorilor internaţionali, Berlinul considerând "greu de imaginat" începerea unor noi negocieri.
Grecia a făcut "un pas spre ieşirea din zona euro", a apreciat un ministru adjunct rus al Economiei, Aleksei Lihaciov, relatează Le Monde în pagina electronică. Cu toate acestea, el a afirmat că este prematur să se spună dacă Grecia "va merge până la capătul drumului", scrie mediafax.ro.
"O eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar fi o terapie de şoc pentru Uniunea Europeană", a continuat el, adăugând că se aşteaptă, "în primă fază, la o prăbuşire a euro în faţa dolarului, dar nu în manieră catastrofală".“Dacă UE trage concluziile corecte (...), se va ajunge la o anumită asanare bugetară în zona euro, iar moneda comună va urca din nou”, apreciază Lihaciov. Totuși, în cazul ieșirii Greciei din zona euro, și alte țări ar putea să-i urmeze exemplul, fapt care ar antrena “consecințe ireparabile pentru UE (...) și pentru euro”, mai estimează oficialul rus, care crede că un astfel de scenariu 'este puțin probabil, dar teoretic posibil'.
O reacţie dură a venit din partea Berlinului. Ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, a denunţat referendumul organizat în Grecia, apreciind că premierul grec Alexis Tsipras a "aneantizat ultima pasarelă prin care un compromis ar fi putut fi găsit".
Noi negocieri sunt "greu de imaginat", deoarece Tsipras "a tăiat ultimele punţi" dintre Grecia şi Europa, a declarat el.
În schimb, preşedintele italian Sergio Mattarella le-a cerut europenilor să-şi arate "solidaritatea" faţă de Grecia, care "face parte din Europa". De asemenea, el le-a cerut liderilor greci să de dovadă de acelaşi spirit. Şeful statului italian a apreciat că decizia cetăţenilor greci trebuie tratată cu "respect". Uniunea Europeană are nevoie de "scenarii inedite, care să le ceară tuturor un simţ al responsabilităţii, o viziune pe termen lung şi strategică", a subliniat el.
Zona euro "este în măsură să facă faţă unei crize de încredere şi unor eventuale atacuri speculative", dă asigurări un comunicat al Ministerului italian al Economiei şi Finanţelor.
În Spania, Podemos a salutat o victorie a democraţiei. Pablo Iglesias, liderul partidului antiliberal spaniol Podemos, aliat al Syriza, şi-a manifestat bucuria după anunţarea primelor rezultate parţiale care indică o victorie a taberei "nu" în referendumul din Grecia, apreciind că "democraţia a câştigat" în această ţară. "Respirăm bucurie la sediul Syriza", a afirmat la rândul său Rafael Mayoral, un alt lider al Podemos, prezent în Grecia.
În schimb, potrivit El Pais, premierul spaniol Mariano Rajoy a convocat de urgenţă, pentru această dimineaţă, Comisia pentru Afaceri Economice.
Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 89,95 la sută din voturi, 61,41 % dintre alegători au respins măsurile economice propuse de Grupul Bruxelles, iar 38,59 % s-au pronunţat în favoarea acestora.