Conform jurnaldenord.info, au fost programate două şedinţe: miercuri, 10 februarie, de la ora 11:00 și de la ora 17:00. Acţiunea  autorităţilor vine după ce în presă au apărut informații care indică faptul că mai multe familii de români intenționează să plece din Norvegia din cauza suspiciunilor care planează asupra activității serviciului de protecție a copilului.

De asemenea, trebuie amintit că în Skjervøy sunt foarte mulţi români care lucrează la una dintre cele mai mari fabrici de peşte din localitate, în condiţiile în care zona depinde foarte mult de industria pescuitului.

“Serviciul de protecție a copilului din comuna Skjervøy dorește să informeze despre modul de funcționare a protecției copilului în Norvegia. Urăm bine ați venit tuturor locuitorilor de origine română care locuiesc în Skjervøy. Serviciul de protecție a copilului a fost informat că locuitorii de origine română din Skjervøy au impresii negative despre protecția copilului, și că sunt scrise foarte multe lucruri critice atât pe mediile sociale cât și în mass-media românească. Prin ședința de față dorim să ajungem la voi cu informații referitoare la modul de funcționare a legii norvegiene a protecției copilului. Serviciul de protecție a copilului din comuna Skjervøy și instanțele cu care colaborează nu doresc ca voi părinții să trăiți cu frică de protecția norvegiană a copilului, și de aceea dorim ca marea majoritatea a voastră să participați la ședință pentru a primi informațiile necesare. Interpret de limbă română de la Bodo va fi prezent, și este deschisă posibilitatea punerii de întrebări după aducerea la cunoștință a informațiilor despre noi. Din cauza programului de lucru în ture de la Lerøy, aceeași ședință se va desfășura de două ori în aceeași zi, voi aveți posibilitatea să alegeți la care ședință doriți să participați. Dorim din tot sufletul ca atât mama, cât și tatăl să participe, eventual bunici, unchi, mătuși, și orice alt locuitor de origine română din comună. Ședințele se vor desfășura la Primăria Skjervøy, etajul patru. Miercuri 10.2.2016 la ora 11.00 Miercuri 10.2.2016, la ora 17.00. La aceste ședințe vor participa : Serviciul de protecție a copilului, directorii școlilor din Skjervøy, personalul de conducere al grădinițelor din Skjervøy, asistenta medicală de pediatrie, poliția, angajatori din comună și primarul administrativ. Este posibil ca unele dintre aceste instanțe să aibă posibilitatea de a participa doar la prima ședință, de aceea încurajăm majoritatea să aleagă ședința de la ora 11.00. Sunteți bineveniți!  Cu stimă, Serviciul de protecție a copilului din Skjervøy”, se arată în comunicatul autorităţii locale.

În legătură cu această iniţiativă, românii din toată lumea au postat comentarii în care îşi exprimă neîncrederea în privinţa demersului autorităţilor norvegiene.

Elena Berari: Le a intrat frica in sân. Dragi români,boicotati cu curaj,sa le vina mintea la cap si sa nu si Mai batā joc de copii si parintii lor. Barnevernet return the Bodnariu and Nan children!

Clara Pavelescu · Nicosia: Se vede clar că doresc să pozeze lumii întregi o imagine pozitivă care să vină în contradicție cu cazurile familiilor care au trecut și trec prin abuzurile lor ( Barnevernetul). Este un plan bine stabilit cu ajutorul unor psihologi care să vină în favoarea imaginii lor , cu scopul de a distorsiona adevărul trăit de familiile abuzate. Este în interesul lor primordial să se vină la întâlnire cel puțin o familie de români , ca să poată consolida puternic apărători în presă, televiziune, mass media, etc.

Valeria Pazargic ·Liceul Teoretic Beceni din Buzau: Asa este doamna. Aveti perfecta dreptate. Cauta sa iasa basma curata. Corectirudinea lor pe hartie si pe aceea o expune la sedinta. In realitate nu este asa. Toti am luat cate o palmuta sau o urecheala de la parinti dar daca "barnevernetul romanesc" m-ar fi luat de la parintii mei care ma iubeau nespus de mult si eu ii iubeam era nenorocirea nenorocirilor. De ce spun barnevernetul romanesc, pentru ca am vazut pe doamna care raspunde de protectia copilului din Romania laudandu-se cu cati copii au luat dela parinti. Si printre altele a spus ca o palma ka copil data este infractiune. Ce seful tau daca ai gresit iti da o palma. A si gasit ce exemplu sa dea. Cap luminat. Una este seful care nu implica educatia subalternilor ci program de lucru. Parintii iunesc copiii, seful de la munca nu te iubeste in primul rand esti adult, in al doilea rand nu esti copil, nici macar rude. Este vorba si de sentimente.

Nichita Mihaela · Grup Scolar de Industrie Usoara Cisnadie: ma rog ca dumnezeu sa si faca sfinta sa prezenta si sa le inmoaie inimile la protectia bernevernet sa fie dati copiii inapoi la familia lui bodnariu ruth si marius ? si voi romani sa fiti uniti si sa le spuneti care este adevararul / doamne ajuta sa auzim de bine

Sulea Marin · Turda: Romani din Norvegia,nu va lasati dusi de nas de "explicatiile"lor

Adriana Si Pavel Dan · SECRETAR at Colegiul Naţional ,,Mihai Viteazul" Turda: O sugestie pentru romanii din Norvegia: Trimiteti mesaje ca nu participati la astfel de "sedinte" pana ce nu se vor reintoarce copii luati in familiile lor (acestia deja experimenteaza la propriu bunavointa serviciului de protectie a copilului).

De ce nu au facut astfel de sedinte pana acum?

Cum vor putea plati suferintele provocate copiilor si parintilor care au avut aceste experiente pana acum?

 

Daniel Si Dana Cifor · Sacramento, California: Ce mai frumos raspuns din partea rominilor ar fi sa nu mearga nici unul la sedinta.Nu va cer sa pleacati din Norvegia dar cind pretul sa stai acolo sint copii tai atunci va las pe voi sa decideti.

Barnenvernetul e o masina bine uleiata cu family de imigranti si cu miliarde de Krone ca sa suporte economia locala..

Ca sa iesiti de sub lupa lor deveniti foster parents si asa primiti 500000 de Krone pe copil.

Da o incolo de fabrica de peste

Daniel spune: Daca vor sa dovedeasca ceva…sa inapoieze copii romanilor..e simplu,si nu va pleca nimenii…Daca nu romanii vor pleca sigur…ca nu prea ai cum sa-i lamuresti …Romanii stiu politica foarte bine…ei nu mai cred pe nimeni..

Octavian D. Curpas spune: Stim foarte bine cum functioneaza astfel de organizatii in lumea civilizata. In Norvegia insa am dori sa stim ce sanse are o familie de romani impotriva unor presupuse abuzuri din partea acestei organizatii asupra familiei. Va redau aici opinia unui expert, din interior, despre stratagemele acestei organizatii de “protectie a copilului” din Norvegia I suppose they want to tell them that Barnevernet is really there to help them and that children are only taken away from their parents as the very last resort and in very serious cases. This is the usual propaganda they are spreading all the time to Norwegians also. Many believe it, but if they then go to Barnevernet and ask for help, chances are that they will not receive any help they need but be forced to receive “help” in the form of supervision, psychological investigation and evaluation, meaningless pressure which will transform their lives, after which the children will be taken. Skjervøy is up North, and the Northern part of Norway is well-known for having a very active, child-kidnapping Barnevern.Haven’t you noticed again and again that when Norway cannot convince the Romanians or others that the Norwegian CPS are right in everything they do, they say “You don’t understand but we will explain to you how good the system is”. I would say on the contrary: the foreigners understand only too well and are not impressed by the propaganda! Then the Norwegians try to sidetrack them by obvious lies, but people seem to have a hard time understanding that high-ranking officials and politicians in such a welfare state can tell blatant lies. http://forum.r-b-v.net/viewtopic.php?p=35041#p35041 No doubt whatsoever that Skjervøy barnevern want to get the confidence of local Romanians and get them over to Barnevernet’s side, so that they can get them to say to other Romanians that “No, you have misunderstood. Barnevernet is very good and helpful, and the Bodnarius are violent, it is just the poor Barnevernet which unfortunately cannot reveal this.” Barnevernet wants to split Romanians and convert as many as possible to their view. They want to spread Norwegian style child protection in Romania too, the same as they are doing in the Baltic states, with money and social workers. They are promoting this in Czechia also; remember at the demonstration in Prague recently: The Czechs have been properly informed what Barnevernet is really like, so they marched up to the building where the Norwegian money is administrated and shouted: “Keep your money!” http://forum.r-b-v.net/viewtopic.php?p=36510#p36510 http://forum.r-b-v.net/viewtopic.php?f=56&t=7752 http://forum.r-b-v.net/viewtopic.php?f=56&t=7876 You should preferably read more of what we write about such aspects!! Start reading some articles on the Forum RVB’s English pages – there are 3 pages of them.

PAVELESCU CLARA spune: Este o acțiune pusă bine la punct de psihologi în favoarea Barnevernetului, ptr. a consolida o imagine bună în presă , televiziune , mass media, arătând lumii întregi că merită ÎNCREDERE ABSOLUTĂ ÎN TOT CEEA CE FAC EI.

Sutu Ilie spune: Ei ar trebui sa cheme la scolarizare pe cei de la Barnevernet nu niste oameni care prin dezradacinare si mutare intr un loc rece si la propriu si la figurat , au dat o dovada de necontestat despre cit de mult isi iubesc copii .Cum zice si o poezie : ” sale fie copilul , c-o treapta mai domn , cita munca in plus si cit chin , cit nesomn “Cum ar putea un om , o familie care din dragoste de copii au acceptat sa-si lase cu durere , frati , parinti si prieteni sa produca in mod constient un rau celor pentru care se sacrifica ?Dragi romani din Norvegia , stiu ca i grea rau saracia , dar oare nu i mai grea despartirea de copii ? Fiti intelepti si sanatosi!”, sunt câteva dintre comentariile românilor din ţară şi din străinătate, în legătură cu dorinţa autorităţilor din Skjervøy de a explica românilor din comună modul de funcționare a deja celebrei Barnevernet.