SUA ar trebui să numească un ambasador la Budapesta care să obţină informaţii corecte despre Ungaria, a declarat, joi, la Washington, Zsolt Nemeth, şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul ungar, ca răspuns la acuzaţiile subsecretarului de Stat american Victoria Nuland, relatează MTI.
Conform Mediafax, Nemeth a declarat că Statele Unite ar trebui să acrediteze un ambasador la Budapesta care să obţină informaţii mai corecte despre această ţară, având în vedere că postul de ambasador este vacant de doi ani.
El a făcut aceste declaraţii după ce subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, a sugerat că liderii central-europeni au abandonat valorile NATO şi UE, deşi sunt membri ai acestor blocuri.
"În Europa Centrală de astăzi (...) cele două cancere, regresul democratic şi corupţia, ameninţă visul pentru realizarea căruia atât de multe persoane au depus eforturi începând din 1989. Şi vedem lideri din regiune care, în timp ce culeg beneficiile apartenenţei la NATO şi UE, par să fi uitat valorile pe care se bazează aceste instituţii", a afirmat oficialul american.
"Aşa că astăzi îi întreb pe aceşti lideri: Cum puteţi dormi noaptea sub umbrela Articolului 5 al NATO, în timp ce ziua promovaţi "democraţia neliberală", încurajaţi naţionalismul, impuneţi restricţii presei sau demonizaţi societatea civilă!", a afirmat Nuland, în timp ce premierul ungar, Viktor Orban, a fost acuzat în repetate rânduri de restricţionarea libertăţii presei şi înăsprirea politicii faţă de organizaţiile neguvermentale de apărare a drepturilor omului.
Pe de altă parte, Nemeth a declarat că este necesară dezvoltarea unui nou concept de securitate pentru Europa Centrală, care să implice atât componenta militară, cât şi cea economică. Potrivit lui, acordul de liber schimb negociat de Statele Unite şi Uniunea Europeană ar putea fi o oportunitate excelentă pentru Europa Centrală de a "lega securitatea regiunii de succesul economiei transatlantice".
Pe tema sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei, Nemeth a declarat că Ungaria a promis să îşi respecte obligaţiile, adăugând că, având în vedere că aceste sancţiuni au fost adoptate în comun de ţările membre UE, ele vor fi ridicate tot prin acord comun.