Reacție. Ministrul Sănătății, după scandalul cu copiii cu autism. O femeie a povestit cum a fost sunată...

Ministrul Sănătății Victor Costache a fost pus într-o lumină nefavorabilă după ce a făcut o afirmație considerată jignitoare de către părinții cu copii bolnavi de autism.

Ministrul Costache a declarat, într-o conferință de presă, că „din păcate, datorită acestui fenomen tipic României, a plecărilor persoanelor active în străinătate avem din ce în ce mai multe cazuri de autism. Este o corelare între această afecțiune și timpul care este petrecut de părinți cu copiii la vârste fragede. Și atunci trebuie să creștem capacitatea noastră că, ca țară, de a trata aceste afecțiuni”.

Scopul conferinței a fost de a face publice noile măsuri, mult așteptate, de a oferi acces la tratament copiilor bolnavi. Din păcate, subiectul a devenit un scandal național, mamele copiilor cu autism acuzând ministrul că a făcut o acuzație inumană și nefondată.

Explicația și scuzele ministrului au venit marți seară, iar momentul a fost apreciat de comunitatea părinților care au copii cu această afecțiune, cât și de specialiștii din aria terapiilor dedicate autismului.

Jurnalista Daniela Arnăutu, una dintre femeile care are un copil cu autism și care se implică în acțiuni de sprijin pentru cei cu această afecțiune, a povestit:

„Ministrul Sănătatii, Victor Costache, m-a sunat, azi dimineață, și și-a cerut scuze pentru exprimarea nefericită legată de autism. Mi-a mărturisit că știe ce înseamnă autismul, nu doar pentru că este medic, ci și pentru ca are un caz în familie, și că a fost profund impresionat de situația găsita la Spitalul Socola, în secția de Psihiatrie Pediatrică, unde majoritatea copiilor cu autism au părinții plecați la muncă în străinătate, iar acest lucru pare să fi declanșat o anumită formă de Tulburări din Spectrul Autist. A promis că prin Ordonanța ce va modifica Legea 95 se va deconta un pachet de servicii integrate pentru pacienții cu TSA, respectiv: terapie, psiholog și logoped. Noi, părinții copiilor cu TSA, precum și toate ONG-urile și specialiștii implicați în recuperarea acestor pacienți, așteptăm cu interes luna aprilie, când intră în vigoare noul contract cadru și, implicit, se pot materializa toate aceste promisiuni.”, a transmis Daniela Arnăutu.

Ministrul Costache, impresionat de suferința copiilor

Neoficial, momentul în care ministrul Costache a spus, indirect, că părinții plecați la muncă în afară își îmbolnăvesc copiii de autism, a fost bazat pe multă emoție...

Neoficial, momentul în care ministrul Costache a spus, indirect, că părinții plecați la muncă în afară își îmbolnăvesc copiii de autism, a fost bazat pe multă emoție. Acesta ar fi avut multe de spus pe această temă, însă s-a rezumat la a anunța noul program de ajutor oferit copiilor cu TSA. ”În esență, a dorit să spună că lipsa confortului emoțional pe care îl oferă prezența părinților copiilor cu autism îi duce pe micuți la o distanță mult mai mare de o posibilă recuperare și le provoacă o suferință imensă”, a explicat un consilier din Ministerul Sănătății.

Programul lui Costache, o noutate în România

„Pentru prima data sunt create premisele existenței unui program dedicat persoanelor cu tulburări din spectrul autist, așa cum a fost solicitat și de reprezentanții pacienților, care vor conduce la o monitorizare directă a serviciilor specifice acordate și la asigurarea unui număr de 5 ore pe saptamână de terapie aplicată, ca activitate conexă actului medical.”, a declarat MS printr-un comunicat de presă.

Despre Tulburările din Spectrul Autist (TSA)

  • Tulburările din spectrul autismului (TSA) sunt un grup de tulburări complexe de dezvoltare a creierului.
  • Acest termen umbrelă acoperă: tulburarea autistă, tulburarea Asperger și autismul atipic. Concret, copilul cu asemenea tulburări are dificultăți în interacțiunea și comunicarea socială și printr-o gamă restrânsă de interese și activități, cu caracter repetitiv.
  • TSA încep în copilărie și tind să persiste în adolescență și maturitate. În cele mai multe cazuri, TSA sunt evidente în primii 5 ani de viață.
  • Persoanele cu TSA prezintă deseori și alte afecțiuni, cum ar fi: epilepsia, depresia, anxietatea și tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).
  • Incidenta bolilor din acelasi spectru cu autismul, cum sunt sindromul Asperger si o serie cuprinzatoare de tulburari de dezvoltare ( Pervasive Developmental Disorder-PDD) este de un copil afectat la fiecare 150 de nasteri. Băieții sunt de trei ori mai expuși acestor afecțiuni decât fetele.
  • În urma unor studii, o echipa de cercetatori de la Universitatea de Medicina Washington, din St. Louis, si de la Universitatea California, Los Angeles, a identificat doua regiuni la nivelul ADN-ului ce par a avea legatura cu aparitia autismului.

  • John N. Constantino, unul dintre profesorii de la Universitatea Washington, sustine ca exista cu siguranta o componenta genetica implicata in aparitia autismului. S-a demonstrat ca daca un copil al unei familii sufera de autism atunci exista o posibilitate de 10% ca un frate/sora a acestuia sa aibe de asemenea aceasta afectiune.
  • Si studiile realizate in trecut au descoperit cateva regiuni la nivelul ADN-ului corelate cu aparitia autismului, fara a identifica insa genele propriu-zis responsabile. Acestea erau realizate prin studiul unor perechi de frati afectati de boala.
  • În România se estimează că ar exista 30.000 de copii cu autism, dar numărul lor real nu-l știe nimeni cu precizie și pare să fie mult mai mare, pentru că mulți trăiesc  nediagnosticați, luptând cu această afecţiune, cu cauze necunoscute, mai des întâlnită însă decât cancerul, diabetul, SIDA ori Sindromul Down. Statistica mondială indică o incidență a tulburărilor din spectrul autist de 1 din 60 de copii.