Într-o informare transmisă mass-media, Ovidiu Marincea, consilierul directorului Eduard Helving, responsabil de comunicarea publică, a transmis că „SRI nu are niciun protocol cu DNA”.

„Avem protocoale cu multe instituţii ale statului, perfect legale, care nu fac altceva decât normează activitatea ofiţerilor SRI, în raport cu parchetele sau alte instituţii pe atribuţiile date de lege. Astăzi, multe din aceste documente nu mai sunt actuale pentru că noul cod penal şi cpp şi decizia CCR, din martie 2016, le-a anulat”, transmite Marincea.

Oficialul SRI a ținut să sublinieze: „Protocolul nu este secret. Este strict secret, pentru că normează activitatea operativă a ofiţerilor SRI, în raport cu atribuţiile legale pe care le avea: adică punerea în aplicare a mandatelor de la judecători. Adică, supraveghere tehnică. Adică filaj, interceptare etc.”.

Ce fac ofițerii SRI

Mai departe, Ovidiu Marincea ține să explice anumite aspect legate de responsabilitatea ofițerilor SRI, în cadrul acestor protocoale:„Toate astea le făceam pe baza unui mandat de la judecător, iar protocoalele NORMAU această activitate: ce ofiţeri/departamente de la SRI pun în aplicare mandatele, cu ce resurse, normau schimbul de informaţii pe speţele în cauza etc. Ofiţerii SRI NU FĂCEAU MUNCĂ DE CERCETARE PENALĂ, nu interogau, nu scriau probatorii. Nu au făcut-o niciodată. Jobul nostru era să informăm, este şi astăzi, iar înainte de decizia CCR aveam şi OBLIGAŢIA să punem în executare mandatul de supraveghere operativă şi de supraveghere tehnică. Acum, aceste protocoale nu mai sunt valabile. Că SRI nu mai pune în aplicare nimic în afară de mandatele de siguranţă naţională”.

Consilierul directorului SRI a adăugat că nu vorbește despre un protocol anume, ci de protocoale pe care SRI le are cu instituţiile statului: „Nu ştiu cu cine şi care sunt acelea. Ştiu că nu avem protocol cu DNA. Şi pe toate ştirile se vorbește de protocol secret cu DNA”.