Reacția Ministerului rus de Externe după acuzațiile de „lovitură de stat” făcute de Maia Sandu

Reacția Ministerului rus de Externe după acuzațiile de „lovitură de stat” făcute de Maia Sandu Republica Moldova. Sursa foto: Dreamstime.com

După declarația făcută de Maia Sandu cu privire la planul Rusiei de a schimba puterea de la Chișinău, pentru a pune „statul la dispoziția Rusiei”, Ministerul rus de Externe a reacționat.

Maia Sandu a spus că planul receptat de serviciile secrete ucrainene și transmis Chișinăului ar presupune atacuri asupra instituțiilor de stat cu luări de ostatici, care ar urma să fie mascate sub acțiuni de protest ale opoziției.

Maia Sandu a mai declarat că Moscova ar miza pe sprijinul unor forțe din interiorul Republicii Moldova, cum ar fi Partidul Șor, veterani ai structurilor de forță și persoane cunoscute pentru legăturile lor cu oligarhul fugar Vlad Plahotniuc.

Rusia respinge acuzația de complot şi destabilizare a Republicii Moldova

Mai mult, în acțiunile violente ar urma să fie implicați „diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil” și persoane din afara țării. Ar fi fost depistate instrucțiuni de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Belarus, ai Serbiei și din Muntenegru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia a respins marți o acuzație a președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, potrivit căreia Moscova complotează pentru a destabiliza fosta republică sovietică.

„Astfel de afirmații sunt complet nefondate și lipsite de substanță”, a declarat Ministerul rus de Externe într-o declarație de presă.

De asemenea, Rusia a acuzat Ucraina că a stârnit tensiuni între Rusia și Republica Moldova, spunând că Kievul încearcă să atragă Moldova „într-o confruntare dură cu Rusia”.

Câteva zile mai târziu, guvernul Republicii Moldova a demisionat

Reamintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că țara sa a aflat despre planul rușilor  cu privire la „distrugerea Moldovei”.

Maia Sandu, a cărei țară se învecinează cu Ucraina, și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la intențiile Rusiei și la prezența trupelor ruse în regiunea separatistă Transnistria. De asemenea, SIS a confirmat că în Republica Moldova există acțiuni prin care se urmărește subminarea statului.

„Republica Moldova intră într-o nouă etapă, o etapă a securității”, a spus premierul demisionar Natalia Gavrilița. Mai mult, la anunțarea premierului desemnat, Dorin Recean, președinta Maia Sandu a subliniat nevoia de a consolida securitatea statului, informează Reuters.