Washington și Bruxelles au acuzat din nou Rusia că a comis agresiuni sexuale în Ucraina, la ședința Consiliului de Securitate ONU, organizată de luni, 6 iunie, în Albania. Liderii europeni au transmis că, în prezent, lucrează la colectarea unor dovezi care să susțină faptele forțelor armate ruse, însă Moscova a respins vehement declarațiile, subliniind că ele sunt doar „minciuni”. Ulterior, ambasadorul Rusiei la ONU a părăsit sala în care a avut loc reuniunea.
Statele Unite ale Americii și Europa îndeamnă Rusia să pună capăt violențelor de natură sexuală care au loc în Ucraina. Apelurile au fost făcute în timpul unei reuniuni de luni a Consiliului de Securitate al ONU, organizată de Albania, care deține în prezent președinția rotativă. Agresiunile comise de forțele armate ruse și de proxeneții săi în Ucraina au fost denunțate de către Moscova, însă, ca fiind „minciuni”.
Militarii ruși, acuzați de violuri și abuzuri sexuale
„Este de datoria Rusiei să pună capăt violurilor, violențelor și atrocităților din rândurile sale. Este de datoria Rusiei să pună capăt acestui război inconștient și neprovocat împotriva poporului ucrainean și facem apel la Federația Rusă să facă exact acest lucru”, a declarat ambasadorul SUA, Linda Thomas-Greenfield.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a denunțat, de asemenea, faptele de agresiune comise de Rusia.
„Aceste crime trebuie să fie și vor fi pedepsite. Pentru a-i trage la răspundere pe cei care sunt responsabili, avem nevoie de dovezi și acum ajutăm la colectarea dovezilor acestor crime”, a subliniat președintele Consiliului European, adăugând ulterior că Moscova este „singura responsabilă” și pentru criza alimentară declanșată din cauza invaziei.
Ambasadorul Rusiei la ONU a părăsit sala de ședințe
Acuzațiile aduse Rusiei l-au determinat pe ambasadorul Rusiei la ONU, Vasile Nebenzia, să părăsească încăperea în care a avut loc reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, fiind înlocuit ulterior de către adjunctul său. Oficialul a negat anterior abuzurile sexuale comise de forțele armate ruse în Ucraina.
„Acuzațiile de violență sexuală împotriva armatei ruse au devenit repetitive... Dar nu au fost furnizate dovezi”, s-a exprimat ambasadorul Rusiei la ONU, potrivit NDTV.com.
Reprezentanta specială a ONU pentru violența sexuală pe timpul conflictelor, Pramila Patten, a solicitat ca infracțiunile de violență sexuală să fie „reflectate, în cele din urmă”, în orice acord de pace, lucru care include „asigurarea faptului că amnistiile pentru infracțiunile de violență sexuală sunt interzise în mod explicit”.