Proprietarii de locuințe au la dispoziție mai multe oportunități de finanțare pentru lucrările de reabilitare și consolidare a imobilelor. Legislația a fost modificată în cea de-a doua jumătate a anului trecut, astfel încât cei interesați să poată obține mai mulți bani, în condiții mai avantajoase pentru astfel de lucrări. Asociațiile de proprietari au la dispoziție mai multe surse de finanțare pentru lucrările de reabilitare a blocurilor de locuințe.
Guvernul a extins lista lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor de locuințe pentru care pot solicita finanțare asociațiile de proprietari. În primăvara anului trecut, prin OUG 31/2022, au fost introduse în listă lucrările de reabilitare și izolare termică a planșeelor și a pereților care formează anvelopa clădirii ce delimitează spațiul încălzit de alte spații comune neîncălzite.
De asemenea, au fost incluse lucrări de montare a tâmplăriei termoizolante în anvelopa clădirii, dar și tehnologii de reducere a permeabilității la aer a elementelor de anvelopă opace cu asigurarea continuității stratului etanș la nivelul anvelopei clădirii.
Cea de-a doua listă de intervenții ori activități eligibile pentru creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe s-a făcut prin Legea 298/2022. Actul normativ a stabilit că reabilitarea șarpantei în cazul podurilor neîncălzite reprezintă o lucrare eligibilă.
Lucrările pentru care pot fi obținute finanțări
Astfel, la începutul anului 2023, lista lucrărilor de intervenție sau a activităților pentru creșterea performanței energetice a blocurilor pentru care se pot solicita bani de la stat cuprinde:
Lucrări de reabilitare termică a anvelopei;
Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire;
Lucrări de reabilitare termică a sistemului de furnizare a apei calde de consum;
Lucrări de înlocuire sau de modernizare a lifturilor, conform măsurilor prevăzute în raportul tehnic de specialitate;
Lucrări care au ca scop asigurarea calității aerului interior prin montarea/ repararea/ înlocuirea instalației de ventilare, inclusiv în spațiile comune, respectiv prevederea de soluții de ventilare mecanică centralizată sau cu unități individuale cu comandă locală sau centralizată, utilizând recuperator de căldură cu performanță ridicată;
Lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în spațiile comune;
Montarea unor sisteme de management energetic integrat pentru clădiri;
Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile;
Lucrări de instalare a infrastructurii de cablare care să permită instalarea unor puncte de reîncărcare a vehiculelor electrice.
Printre lucrările de reabilitare termică a sistemului de încălzire se află cele de refacere a instalației de distribuție a agentului termic și reparare sau înlocuire a cazanului și/ sau arzătorului din centrala termică de bloc/ scară.
Sursele de finanțare pentru reabilitarea blocurilor
Conform OUG 179/2022, adoptată în luna decembrie, asociațiile de proprietari vor trebui să contribuie doar cu 5% sumele necesare lucrărilor de reabilitare pentru locuințe, comparativ cu 40%, anterior. Pentru ca noile reguli să se poată aplica, autoritățile trebuie să modifice normele metodologice de aplicare a OUG nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe.
Pe lângă banii alocați de la bugetul de stat, în fiecare an, pentru lucrările destinate creșterii performanței energetice a blocurilor se poate apela și la fonduri europene. Este vorba despre programele din cadrul Politicii de coeziune 2021-2027 sau banii alocați prin Planul național de redresare și reziliență (PNRR).
Politica de coeziune pentru 2021-2027 reprezintă un instrument prin care Uniunea Europeană „urmărește să reducă disparitățile dintre nivelurile de dezvoltare ale diferitelor regiuni și rămânerea în urmă a regiunilor sau insulelor defavorizate”.
Prin PNRR sunt puse la dispoziția guvernului fonduri în valoare de aproape 30 de miliarde euro, conform avocatnet.ro.