Reabilitarea Cazinoului. Cum lucrau muncitorii, în urmă cu 110 de ani, deasupra mării

Reabilitarea Cazinoului. Cum lucrau muncitorii, în urmă cu 110 de ani, deasupra mării

Echipele de experți, restauratori și muncitori, care lucrează aproape non stop la reabilitarea Cazinoului, din Constanța, iși concentrează, mai nou, atenția asupra acoperișului imobilului, cele patru laturi ale monumentului istoric fiind ornate cu elemente decorative cu simboluri marine, care urmează să fie refăcute.

Reputatul arhitect constănțean, Radu Cornescu, care supraveghează șantierul, zilnic, fiind reprezentant al primăriei Constanța, face o incursiune pe acoperișul plin cu elemente decorative imense ce ornează cele patru laturi ale impresionantului imobil. Ancore, alge marine, scoici sau capete de berbeci folosite la prova corăbiilor, globuri și instrumente de navigație, fascinează prin măreția lor și dezvăluie și aici, geniul arhitectului Daniel Renard.

Majoritatea acestor elemente arhitecturale prezintă degradări care au fost studiate de experți, iar aceștia vor da soluții pentru refacerea lor, spune Radu Cornescu. „Se lucrează de zor. Tot acest acoperiș va fi decopertat și refăcut. Este spectaculos cu toate aceste ornamente, toate aceste turnuri, toate aceste butaforii imense. Daniel Renard a gândit acest proiect în funcție de cum se va vedea această clădire privind de la nivelul ochiului omului aflat pe promenadă”, explică arhitectul.

Daniel Renard ar fi gândit aceste elemente grandioase tocmai pentru a da o personalitate Cazinoului. „Vorbim despre ornamente cu instrumente marine, prora unui vas, o idee de ancoră și berbecul pentru că întotdeauna exista un personaj sau un animal fantastic la prora corăbiei. Sunt scoici, ghirlande din alge marine, instrumente marinărești.  Toate aceste ornamente ne fac să ne simțim in apropierea mării, Marea Neagră”, afirmă Cornescu.

El susține că cele patru turnuri ale acoperișului, dispuse în cele patru colțuri, sunt similare, sunt realizate piramidal, de la mare la mic, pentru a se reda o perspectivă interesantă, din oricare unghi ai privi. Pe vremuri, singurul bulevard al orașului era bulevardul Elisabeta și toată lumea bună se plimba pe aici, iar elementul central era Cazinoul care stătea pe acest promontoriu smuls din mare.

„Toată promenada, de la parcul falezei și la acest promontoriu pe care este așezat Cazinoul, toate acestea au fost proiectate si apoi realizate sub conducerea Anghel Saligny, inclusiv fundațiile și infrastructura clădirii Cazinoului. Și acum admirăm grinzile metalice din subsolul edificiului, grinzi asemănătoare cu cele de la Podul de la Cernavodă. Ele sunt singurele care s-au păstrat intacte timp de 110 ani si nu vor fi înlocuite”, subliniază Radu Cornescu.

Ne puteți urmări și pe Google News