Consiliul Național al Audiovizualului a decis să amendeze RCS, furnizor de servicii de televiziune și internet, cu o amendă mare pentru că nu vrea să se conformeze regulilor impuse de lege. RCS este acuzat că a a făcut mai multe ”pachețele” cu posturile de știri pe care le pune mai în față sau mult mai în spate în lista de canale.
La ședința de marți de la Consiliul Național al Audiovizualului, RCS a primit o amendă de 10.000 de lei pentru că face diferență și discriminare între posturile de televiziune pe care le are în grilă. Cu alte cuvinte, cei de la CNA au stabilit că RCS a grupat greșit mai multe televiziuni de știri. Printre acestea și televiziunea NCN din Cluj Napoca, post deținut de Liviu Alexa, care se află mult mai în spate în grila de programe.
Postul NCN este specializat pe știri, dar în pachetul oferit de RCS, tuturor abonaților, nu se regăsește unde sunt televiziunile care intră în această categorie.
Amenda primită de RCS este a doua aplicată de CNA, prima fiind de 20.000 de lei, tot pentru comportamentul acestei firmei față de Aleph News.
Abuzurile trebuie evitate
Reprezentantul CNA, Valentin Jucan, a mai spus că se deschide calea spre abuz, dacă furnizorii de servicii de televiziune vor fi lăsați să continue cu astfel de practici.
„Să lăsăm la îndemâna acestei companii înfiinţarea de pachete şi pacheţele poate să deschidă calea către un abuz. Aceeaşi companie de cablu poate să decidă că după al doilea pacheţel de ştiri, îl face pe al treilea, care este în funcţie de nuanţa siglei, sau mai face un pacheţel de ştiri unde sunt ştiri nostrime şi tot aşa. Nu este firesc într-o piaţă în care libera concurenţă trebuie să existe, trebuie să existe şi predictibilitate”, potrivit lui Jucan.
La ședința CNA a participat și Lucian Mihai, de la RCS. Acesta a explicat de ce lista cu posturile de televiziune oferite spre vizionare telespectatorilor, este împărțită în două.
„Tehnic, postul NCN este în pachetul de ştiri retransmis. Tehnic nu e nicio problemă. Aşa cum v-am spus, grila noastră este împărţită în două părţi: prima parte, în care sunt posturile istorice şi care nu s-a modificat de-a lungul timpului şi a doua parte de grilă unde intră treptat posurile care se înfiinţează pe parcurs. (…) Tehnic, dacă se intervine în prima parte de grilă (unde sunt televiziunile de ştiri istorice – n.r.), se modifică poziţia tuturor programelor din grila noastră şi abonatul este obişnuit ca pe butonul patru, de exemplu, să vadă TVR”, a spus Mihai.
Proprietarul NCN acuză dubla măsură
Liviu Alexa a explicat ce se întâmplă cu grila de programe oferită de RCS și de ce NCN nu face parte din pachetul televiziunilor de știri, așa cum ar trebui.
„Vreau doar să precizez câteva nuanţe vis-a-vis de scuzele, zic eu penibile, ale operatorului RCS care vine şi susţine şi în faţa CNA că nu are disponibilitate tehnică pentru a aşeza NCN sau alte posturi de ştiri în clusterul posturilor de ştiri, să zicem, celebre. Eu nu cred în scuza asta şi m-am interesat foarte bine. E doar un exerciţiu de orgoliu al acestui distribuitor”, a spus Liviu Alexa.
Proprietarul NCN a mai spus că este inadmisibilă practica RCS de a face mai multe ”pachețele” cu televiziunile de știri, care să fie amplasate preferențial, sau nu în grila de programe.