Răzvan Murgeanu: "Oprescu e greieraşul care se înfruptă din proviziile furnicii"

Răzvan Murgeanu: "Oprescu e greieraşul care se înfruptă din proviziile furnicii"

Fostul viceprimar al Capitalei, Răzvan Murgeanu, spune că edilul-şef defilează cu proiectele PDL Bucureşti şi că nu există nicio lucrare importantă începută în mandatul lui Oprescu.

Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Răzvan Murgeanu, fost viceprimar al Capitalei, vor­beşte într-un interviu acordat "Evenimentul zilei" despre realizarea staţiei de epurare de la Glina şi despre şansele lui Sorin Oprescu de a obţine un nou mandat de primar general.

EVZ: Staţia de epurare a apei de la Glina tocmai a fost dată în folosinţă. Cât de utilă este pentru Bucureşti? Răzvan Murgeanu: Bucureştiul este ultima capitală a unei ţări din Uniunea Europeană care are o staţie de epurare a apei. Ea era absolut necesară şi este foarte bine că s-a terminat, deşi s-a întârziat puţin cu ea. Cred sincer că este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură derulate în Bucureşti în ultimii 10 ani şi cel mai important proiect de mediu din ţară.

Când a început acest proiect şi ce vă leagă de el? Prin 2003, eram director general la Direcţia Utilităţi Publice în Primăria Capitalei. La un moment dat, m-a chemat la el Traian Băsescu, pe atunci primar general, şi mi-a cerut să-i explic cum stă treaba cu staţia de la Glina, eu fiind de meserie inginer de construcţii hidrotehnice. I-am explicat că acolo era o formă incipientă de staţie de epurare a apei, care nu era deloc eficientă. Atunci mi-a cerut să mă ocup eu de refacerea staţiei, pe care urma să o finanţăm din fonduri europene pre-aderare. Proiectul a fost făcut de o firmă din Anglia, eu fiind decidentul final asupra soluţiei tehnice. Am aplicat la programul ISPA, iar în 2004 ne prezentam în faţa Comisiei Europene, pentru ca, într-un final, să ne aprobe proiectul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă proiectul a fost aprobat în 2004, de ce a fost încheiat abia în 2011? Aşa e întotdeauna la noi: lucrurile se mişcă foarte încet din cauza birocraţiei. Prin 2005 ne-am apucat de studii de fezabilitate, de diverse alte dezvoltări ale proiectului şi abia în 2007 am reuşit să facem licitaţia. Şi atunci am avut ceva de tras, pentru că eu personal am insistat ca în Comisia de licitaţie să nu fie niciun reprezentant al Primăriei Generale, ci doar oameni de la Ministerul de Finanţe sau experţi din ţară şi străinătate. În cele din urmă, licitaţia a fost câştigată de o o firmă din Grecia, care a şi dus lucrările la bun-sfârşit. Apoi, în 2008, s-a schimbat primarul general şi, până s-a dumirit Sorin Oprescu ce e cu staţia de la Glina, am mai pierdut un an. Şi-a dat cred şi el seama că e nevoie de proiect şi a dat verde lucrărilor.

Oprescu obţine însă capital de imagine de pe urma staţiei de la Glina... Din punctul acesta de vedere, Oprescu e un mare norocos. Taie el panglicile tuturor lucrărilor importante făcute în Capitală de alţii. Pasajul Basarab şi staţia de la Glina sunt proiecte din mandatul lui Traian Băsescu, Stadionul Naţional şi Pasajul de la Piaţa Victoriei sunt proiecte ale lui Videanu. În mod real, nu există nicio lucrare importantă începută în mandatul lui Oprescu şi care să fie dusă la bun-sfârşit. E precum greieraşul acela care sfârşeşte prin a se înfrupta din proviziile furnicii.

Nu v-a chemat la inaugurare? Nu, deşi cred că ar fi fost un gest de politeţe din partea lui. Până la urmă am fost viceprimar un an în mandatul său şi mi-am făcut treaba cât se poate de bine. Am încercat să am o relaţie civilizată. Mai mult, când am văzut că sunt tras pe tuşă, am plecat singur din Primărie. Nu sunt genul de om care să încaseze salariul fără să muncească. Sorin Oprescu a chemat însă la inaugurare un inginer hidro-electrician, pe domnul Ion Iliescu, semn că nu şi-a uitat părintele spiritual. De alt­fel, bănuiesc că-şi pregăteşte reîntoarcerea în PSD. Eu înţeleg: a intrat în campanie şi singura lui soluţie este să se laude bucureştenilor cu proiectele PDL.

PREGĂTIRI PENTRU ALEGERI

"Nu voiam să ascut creioane în primărie"

Ce şanse are Oprescu să câştige alegerile de la anul, având în vedere că n-a venit cu niciun proiect? Nu cred că îi face foarte bine asocierea asta cu USL-ul, cu Ponta şi Antonescu. El a fost credibil atunci, în 2008, tocmai pentru că plecase pe uşa din dos din PSD. A avut aşa o imagine de victimă şi a speculat-o cum trebuie. Însă faptul că i-a luat în braţe pe cei din USL, cred că-l va trage în jos. Până una-alta, Oprescu defilează cu proiectele PDL, iar Glina este exemplul perfect. Pe ce strategie credeţi că va merge? Probabil că va încerca din nou să se victimizeze, spunând că îl blochează consilierii generali ai PDL. Dar nu cred că va avea succes spectacolul cabotin pe care primarul general îl pregăteşte bucureştenilor. Pentru simplul fapt că noi chiar am susţinut toate proiectele importante de infrastructură din Capitală, fiind toate ale noastre. Iar Oprescu trebuie să recunoască faptul că au fost momente în care a fost extrem de ajutat de majoritatea din Consiliul General. Singurele iniţiative cărora ne-am opus au fost proiectele fanteziste sau foarte costisitoare. Eram încă în Primărie când Oprescu vroia să pună ceasuri placate cu aur prin tot centrul oraşului.

Pe cine propune PDL ca să-l învingă pe Oprescu? Deocamdată, în PDL Bucureşti are loc o competiţie internă. Sunt trei oameni care şi-au anunţat intenţia de a candida (Silviu Prigoană, Cristian Preda şi Theodor Paleologu), dar cred că mai sunt şi alţi posibili candidaţi: Anca Boagiu, Sulfina Barbu sau Liviu Negoiţă. Mai important însă este cu ce mesaj va merge PDL în faţa cetăţenilor Capitalei, iar eu cred că trebuie să facem eforturi de comunicare semnificative pentru a le explica votanţilor că schimbarea la faţă în bine a Bucureştiului s-a produs datorită acestui partid. V-ar tenta să candidaţi? Am suficient de lucru la Ministerul Dezvoltării. Dacă voiam să candidez la Bucureşti, rămâneam viceprimar al Capitalei. Am plecat de-acolo pentru că nu vroiam să ascut creioanele de prin Primărie.

Ca viceprimar, eraţi omul în cizme, mai ales când ploua sau ningea. Cine este cel mai bun primar cu care aţi lucrat? Fără să stau pe gânduri: Traian Băsescu. Majoritatea obiectivelor de investiţii din Capitală de acum sunt proiecte preluate ca atare sau dezvoltate din alte proiecte realizate în acea perioadă. E un om care a avut o viziune completă asupra situaţiei din Bucureşti: de la problema maidanezilor, până la chestiuni de trafic. Să nu fiu înţeles greşit, am lucrat foarte bine şi cu Adriean Videanu, la rându-i un primar general foarte bun. Din păcate însă, nu a comunicat cum şi când trebuia. De multe ori, când a fost vorba de atacuri politice la adresa sa, a fost prea pasiv. A ştiut însă să ducă mai departe proiectele lui Traian Băsescu.

"Oprescu îşi pregăteşte reîntoarcerea în PSD. A intrat în campanie şi singura lui soluţie este să se laude cu proiectele PDL." Răzvan Murgeanu, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării CITIŢI ŞI:

  • Murgeanu: Fără parteneriate publice-private, Bucureştiul nu are şanse