Polițiștii au efectuat numeroase verificări şi controale pe apă şi pe uscat, pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în luna ianuarie, pentru combaterea braconajului piscicol.

Conform datelor furnizate de Poliția Română, în urma activităţilor, au fost constatate patru infracţiuni, prevăzute de O.U.G. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, iar două persoane fiind depistate în flagrant delict.

De asemenea, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat zece sancţiuni contravenţionale, majoritatea la O.U.G. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, în valoare de 1.900 de lei.

În cadrul acţiunii, au fost confiscate 156 kg. de peşte, două ambarcaţiuni, două motoare de ambarcaţiune, un rezervor de ambarcaţiune, un autoturism şi 81 de unelte de pescuit (49 de setci tip monofilament şi 32 de setci din fir textil).

Valoarea totală a bunurilor confiscate a fost de peste 11.000 de lei.

Un caz elocvent este cel descoperit pe 26 ianuarie. Atunci, poliţiştii au depistat doi bărbaţi, de 44, respectiv 17 ani, ambii din localitatea Sinoe, judeţul Constanţa, la scurt timp după ce ar fi desfăşurat activităţi de braconaj piscicol, prin folosirea la pescuit a 17 setci de tip monofilament, în lungime totală de aproximativ 700 m., cu ajutorul cărora ar fi capturat 31 kg. de peşte proaspăt, din speciile crap, şalău, biban şi caras.

Setcile de tip monofilament, un motor de ambarcaţiune şi cantitatea de peşte au fost ridicate în vederea confiscării, iar ambarcaţiunea care ar fi fost folosită în activitatea de braconaj piscicol, rezervorul şi autoturismul susceptibil a fi fost folosit la transportul plaselor cu peşte au fost ridicate, în vederea indisponibilizării.

În acest caz, poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru pescuitul comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit şi pentru deţinerea sau folosirea la pescuit, de către persoane neautorizate, a altor tipuri de unelte de pescuit comercial, conform prevederilor O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura.