ONU a continuat să acționeze în acest fel și după ce Donald Trump a devenit președinte al Statelor Unite, deși era clară schimbarea de atitudine în politica americană. Acum, se pare că a venit și vremea ca ONU să achite nota de plată pentru aceste atitudini partizane.

Potrivit secretarul general, Antonio Guterres, Organizația Națiunilor Unite are un deficit de 230 de milioane de dolari și ar putea rămâne fără bani până la sfârșitul lunii octombrie, dacă guvernele mondiale nu își îndeplinesc imediat obligațiile financiare. Într-o scrisoare destinată celor 37.000 de angajați de la secretariatul ONU, scrisoare care a fost văzută de ziariștii de la AFP, Guterres a afirmat că „ar trebui să fie luate „măsuri suplimentare” pentru a asigura plata salariilor și a celorlalte drepturi”.

„Statele membre au plătit numai 70 la sută din suma totală necesară pentru operațiunile noastre bugetare obișnuite în 2019. Aceasta se traduce printr-o deficiență de numerar de 230 milioane USD la sfârșitul lunii septembrie. Riscăm să ne epuizăm rezervelede lichiditate până la sfârșitul lunii”, a scris secretarul general al ONU. 129 din cele 193 de țări și-au plătit deja taxele din 2019, a declarat și un purtător de cuvânt al ONU. Sumele astfel obținute se ridică la mai puțin de 2 miliarde de dolari (1,8 miliarde de euro) din 3,3 miliarde de dolari (3 miliarde de euro) cât trebuiau primiți în 2019.

Speranțele lui Guterres de a primi rapid și restul banilot s-ar putea să fie, însă, neîntemeiate. Statele Unite sunt de departe cel mai mare contribuabil financiar al ONU, oferind 22% din bugetul său de funcționare și finanțând 28 la sută din misiunile de menținere a păcii, care costă în prezent 8 miliarde de dolari anual. Misiunea SUA la ONU a confirmat faptul că țara datorează în prezent 674 de milioane de dolari (615 milioane de euro) către bugetul pentru 2019 și încă 381 de milioane de dolari (347 de milioane de euro) pentru obligațiile bugetare trecute. Când va achita SUA aceste sume, e un mister. Nu că americanii n-ar avea banii, dar Donald Trimp a avertizat recent că „viitorul nu aparține globaliștilor” și pare hotărât să treacă de la vorbe la fapte.

Încă din decembrie 2017, Nikki Haley, ambasadorul de atunci al Statelor Unite la ONU, a anunțat că guvernul federal și-a redus contribuția la bugetul anual al U.N. cu 285 milioane dolari. Declarația lui Haley a venit după ce la ONU s-a votat, cu 128 de voturi la 9. o condamnare a Statele Unite pentru decizia președintelui Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului.  „Statele Unite își vor aminti de această zi în care au fost atacate în Adunarea Generală pentru actul de exercitare a dreptului nostru ca națiune suverană”, a declarat Haley, care a adăugat: „O vom aminti atunci când ni se solicită să aducem din nou cea mai mare contribuție a lumii la Organizația Națiunilor Unite și ne vom aminti de ea atunci când atâtea țări ne cheamă, așa cum fac de multe ori, să plătim și mai mult și să ne folosim influența în beneficiul lor”.
La rândul său, președintele Trump s-a plâns că Washingtonul are o responsabilitate prea mare față de bugetul ONU și a cerut reforme.

În concluzie, problemele financiare, despre care Antonio Guterres susține că ar fi cel mai grav deficit bugetar al organizației din ultimul deceniu, nu sunt deloc întâmplătoare. Mai curând, pare să fie vorba de primul pas spre aplicarea planului lui Trump de a direcționa ajutoarele americane exclusiv spre țările și organizațiile care se manifestă ca prieteni ai Americii.