Oficialii de la Edinburgh şi-au pus în cap întreaga clasa politică de la Londra după ce au decis să menţină lunga tradiţie a studiilor superioare gratuite, contrar situaţiei din restul Marii Britanii, unde taxele universitare au fost majorate anul acesta. Iritarea englezilor este însă şi mai mare după ce scoţienii i-au scutit de plata taxelor pe toţi cetăţenii comunitari, printre care şi compatrioţii, cu excepţia englezilor, galezilor şi nord-irlandezilor cărora le-a majorat, în schimb, ratele, aducându-le la acelaşi nivel cu cele din restul Marii Britanii.
"Dacă nu este ilegal, măcar este imoral", a reacţionat baronesa Ruth Deech, membră a Camerei Lorzilor. Presa englezească a luat şi ea o poziţie dură. "Tratamentul rezervat de scoţieni celorlaţi studenţi britanici este o nedreptate în condiţiile în care toţi contribuabilii britanici contribuie la bugetul Scoţiei", au scris ziariştii de la Daily Telegraph într-un editorial.
Începând cu toamna anului viitor, toţi studenţii care provin din Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord vor fi nevoiţi să achite o taxă de şcolarizare de circa 8.500 de lire sterline pe an, cuantum valabil şi în restul Marii Britanii.
Scoţienii au însă o problemă. În baza legislaţiei comunitare, ei nu pot percepe taxe de şcolarizare pentru restul cetăţenilor comunitari mari mari decât cele percepute compatrioţilor. Dezbaterea care se poartă acum este dacă scoţienii îi consideră pe englezi, galezi şi nord-irlandezi cetăţeni străini sau compatrioţi. "O întrebare cu adevărat provocatoare", a recunoscut Niamh Nic Shuibhne, profesor de drept comunitar la Universitatea din Edinburgh. Justiţia va decide
În orice caz, decizia guvernului de la Edinburgh va fi contestată atât în tribunalele britanice, cât şi la Curtea Europeană de Justiţie. Mai multe case de avocatură de la pregătesc deja documentaţia pentru procese. "Nu este drept. Dacă esşti din Bucureşti, este gratis. Dacă eşti din Carlisle, chiar lângă graniţa dintre Anglia şi Scoţia, atunci plăteşti 36.000 de lire sterline pentru un ciclu universitar", a declarat Jim Duffy, patronul unei case de avocatură din Belfast.
Decizia de majorare a taxelor universitare în Marea Britanie, de la 5.600 la 8.500 de lire sterline, a fost întâmpinată cu proteste la Londra, prinţul Charles şi soţia sa Camilla căzând atunci victime furiei tinerilor englezi care au atacat maşina regală. Sistemul educaţional britanic se apropie încet de cel din SUA unde educaţia este văzută ca un beneficiu personal pentru care trebuie să pălăteşti. În Scoţia, în schimb, educaţia este considerată un bun public pentru care statul plăteşte. Experţii avertizează însă că, după creşterea semnificativă a numărului de studenţi europeni care se îndreaptă spre universităţile scoţiene, acest sistem nu va mai avea viaţă lungă.